Domaća ricotta

Domaća ricotta

  By Nona  ,

2 svibnja, 2016

Napraviti svježi sir kod kuće koliko god se činilo teško, zapravo je jako lagano uz par jednostavnih koraka. Iako nismo naravno svi u prilici kupiti domaće svježe mlijeko, možemo barem napraviti zdravi svježi sir bez konzervansa koji će zasigurno okusom konkurirati kupovnim. Za bolji rezultat koristite svježe punomasno mlijeko, a ako ne volite okus limuna, možete dodati 2 žličice octa od jabuke. S ricottom možete napraviti niz ukusnih recepata s tjesteninom, kombinirati sa špinatom u slanoj torti ili napraviti jednostavnu i sočnu pitu od čokolade. Ukoliko nemate kalup za ricottu, stavite dobro iscijeđeni sir u zdjelu ili gusto cijedilo da dobije formu, te pokrijte i stavite u hladnjak. Ovako pripremljenu ricottu možete držati u hladnjaku najviše 2 do 3 dana s obzirom na to da nema konzervansa.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 20 mins
Domaća ricotta

Ingredients

2 l punomasnog mlijeka

2 žličice soli

1/2 limuna

Directions

1Stavite grijati mlijeko u posudi i skinite s vatre prije nego provrije te dodajte iscijeđeni limun i sol.

2Promiješajte par sekundi drvenom kuhačom, pokrijte i ostavite da odstoji 10-ak minuta.

3Iscijedite sir i sirutku kroz gusto cijedilo i ostavite da stoji pola sata u cjedilu.

4Iscijeđeni sir stavite u kalup za ricottu i pritisnite ga dodatno da izađe sav višak tekućine, pokrijte i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 3 sata prije upotrebe.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!