Domaća majoneza

  By Gordana  ,

21 ožujka, 2016

Domaća majoneza zahtijeva nešto dužu pripremu i zato se, nažalost, često, izbjegava pripremati kod kuće. No, jednom kad probate domaću majonezu, teško vas može zavarati ona komercijalna. Razlog zboog čega je izbjegavamo sami pripremati leži i u tome što je radimo u većoj količini budući da je neizostavni prilog na raznim svečanostima, npr. kao dodatak francuskoj salati ili drugim sličnim salatama koje sadrže dosta sastojaka, te su toliko zasitne da ih mnogi jedu i kao samostalan obrok, a ne samo kao prilog nekom jelu, najčešće mesnom. Za domaću majonezu najvažnije je strpljenje i – što svježija jaja, budući da u recept ide i jedno sirovo jaje. U svakom slučaju, bilo da želite zadiviti tek svoje najuže članove obitelji ili pokojeg prijatelja, nema sumnje, uspjet ćete, ali stalno morate kušati da biste postigli zadovoljvajuć okus.
Ovaj recept dostatan je za 6 osoba, ovisno o tome jede li se (francuska) salata kao prilog ili samostalno jelo.

  • Prep: 1 hr
  • Cook: 5 mins

Ingredients

3 tvrdo kuhana žumanjka

1 cijelo sirovo jaje

1 velika žlica senfa

malo octa

sol, po želji

svježe mljeveni papar, po želji

¾ - 1 l biljnog ulja

malo vode

limunov sok

Directions

1Skuhajte jaja, oljuštite ih i odvojite žumanjke od bjelanjaka.

2Postupno dodajite ulje, u tome je tajna kremaste strukture majoneze. Dakle, električnim mikserom miješajte žumanjke i dodajite ulje malo-pomalo, nipošto odjednom jer vam se smjesa uopće neće zgusnuti.

3Dodajte ocat, sol i papar po želji (morate kušati!), senf te limunovog soka kako majoneza ne bi imala okus samo po ulju.

4Ovisno o namjeni, koristite ¾ litre do litru biljnog ulja za veću salatu poput francuske, a trebat će vam sveukupno nekih 30 – 45 minuta da dovršite majonezu.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!