burek sa sirom

Burek sa sirom

  By Nona  , ,

11 listopada, 2016

Danas vam donosimo recept za burek sa sirom s gotovim korama koji može biti jednako ukusan, no po meni jedina razlika je taj predivni osjećaj koji imate kada prvi puta napravite kore za burek koristeći oklagiju koja u Dalmaciji i nije toliko poznata, odnosno koriste se normalni kratki valjci. Ja sam prvi puta napravila domaće kore i  burek s jednom divnom gospođom iz Kaknja i priznajem vam da nije bilo baš tako jednostavno. Treba iskustvo i dobra volja, ali od negdje se treba početi, zar ne? N,o kako nam je danas (ne znam je li na sreću) život pojednostavljen na razne načine, pa se tako na žalost mnogih nana počesto burek radi s gotovim korama. No to je jedini način da i oni koji nemaju vremena za pripremu kora pripreme burek kod kuće na radost svih ukućana. Neću vam pisati je li bolji od onog iz pekare, svatko ima svoj ukus, zato vam predlažem kao i za sve druge recepte da prvo napravite po receptu, a drugi puta ga doradite prema vašem ukusu ako nije onako kako vama paše. No, iskreno, kada imate gotove kore, više od pola posla je odrađeno. Što se nadjeva od sira tiče, isto tako smatram da svaka domaćica ima neki svoj način na koji ga priprema, dakle i tu možete pronaći neke vaše omjere po guštu. Pripremu smo vam napisali detaljno, pa jedino što ostaje napomenuti je da kada se ispeče, ostavite burek da se malo ohladi i preokrenutog ga stavite na tanjur te uživate. Ako volite pripremati burek kod kuće, podijelite s nama vaš način pripreme.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 4 osobe
burek sa sirom

Ingredients

500 g gotovih kora

400 g svježeg sira

100 ml kiselog vrhnja

100 ml vode

100 ml ulja

2 jaja

sol

Directions

1U zdjelu umutite jaje, dodajte vodu, sol i ulje i promiješajte.

2U drugu zdjelu stavite sir, kiselo vrhnje, jaje i prstohvat soli i dobro promiješajte.

3Nauljite okrugli kalup za pečenje i stavite dvije kore tako da krajevi prelaze rub kalupa i premažite ih prethodno napravljenom mješavinom.

4Nagužvajte tri kore tako da prekriju prve dvije i poprskajte ih mješavinom ulja, jaja i vode.

5Dodajte red svježeg sira i ponovite postupak dok ne ostane bez kora, s tim da na zadnji red ne stavljate sir, već ga samo prekrijete s krajevima prve dvije kore koje vire van kalupa.

6Ponovno poprskajte mješavinom ulja, vode i jaja.

7Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok ne porumeni (30-ak minuta).

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!