Bakalar na bijelo

Bakalar na bijelo

  By Nona  

17 ožujka, 2016

Bakalar je namirnica koja je i u svom suhom obliku vrlo hranjiva, a nakon što se rehidrira ima gotovo jednaku količinu makronutrijenata kao i u svježem obliku. Pokazao se odličnim saveznikom u borbi protiv celulita i zadržavanja vode u organizmu jer je siromašan natrijem, a bogat jodom. No, zahvaljujući jednom nedavno provedenom istraživanju, osim čokolade, kamenica i ljute paprike i bakalar možemo dodati na listu namirnica koje jačaju libido i povećavaju strast. Bakalar također obiluje mineralima (fosfora, jod, kalij i kalcij) te sadrži veće količine esencijalnih masnih kiselina (0mega 3-6-9), što ga čini idealnim za pripremu raznovrsnih zdravih i hranjivih recepata poput ovog kojeg vam donosimo danas.

Bakalar se treba močiti i više od 24 sata, s tim da imate na umu da vodu treba povremeno promijeniti. Kad ga skuhate i počnete čistiti od kostiju i kože potrebno je svaki komadić mesa bakalara proći kroz prste kako biste bili sigurni da ste ga dobro očistili od kostiju. Umjesto da ga miješate rukom, možete koristiti i stajaći mikser, imajući na umu da ga ne izmiksate u skroz homogenu smjesu bez komadića bakalara. Krema od bakalara će biti ukusnija što je duže i jače ručno miješate, te će okus podosta ovisiti i o kvaliteti maslinovog ulja koje koristite za pripremu. Maslinovo ulje mora biti kvalitetno, odnosno, najbolje je koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje blagog gorkog okusa. Imate zaista veliki izbor visoko kvalitetnog hrvatskog maslinovog ulja poput bračkog ili creškog.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 50 mins
  • Yields: 4
Bakalar na bijelo

Ingredients

1 kg bakalara

0,3 l maslinovog ulja

1 žlicu isjeckanog peršina

2 režnja češnjaka

250 ml mlijeka

sol i papar, po želji

Directions

1Bakalar stavite močiti u vodu na barem 24 sata. Vodu promijenite nekoliko puta.

2Stavite ga kuhati u posoljenu vodu i mlijeko, te kad omekša (nakon pola sata otprilike), odstranite kosti, rep i kožu.

3Stavite bakalar u zdjelu i energično miješajte s drvenom kuhačom, postupno dodajući maslinovo ulje.

4Kad ste dobili kremastu smjesu posolite, popaprite i dodajte isjeckani peršin i sitno isjeckani češnjak.

Servirajte na svježe popečeni kruh ili s popečenim fetama palente. Naravno, čaša bijelog vina nezaobilazna je uz ovako ukusan riblji specijalitet. Bakalar na bijelo možete držati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi maksimalno 24 sata.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!