Ako imate nenajavljene goste ili vas pak jednostavno uhvati volja za nečim čokoladnim, što nam se priznajte, često zna dogoditi, postoji nekoliko finih čokoladnih kolačića koje možete pripremiti u malo vremena. Odlični su i za djecu koja će zasigurno uživati u pripremi ovih kolačića jer ne zahtijevaju nikakvo posebno kulinarsko umijeće, već samo radišne ruke i nekoliko sastojaka. Svaka domaćica ima neki svoj tajni recept za kolačiće koje može pripremiti u zadnji tren, no ovi kolačići su zaista jednostavni i možete ih pripremiti u raznim varijantama. Naime, radi se o čokoladnim kuglicama koje se pripremaju s četiri osnovna sastojka, a to su kakao, šećer u prahu, maslac i keksi. Dovoljno je dobro pomiješati sve sastojke u zdjeli kako biste dobili homogenu smjesu, oblikovati kuglice veličine oraha, složiti ih na pladanj i ostaviti neko vrijeme u hladnjaku da se stvrdnu.

Kao što smo već napomenuli, postoji zaista niz varijanti ovog recepta, pa tako možete pustiti maštu na volju. U osnovni recept idu petit beurre keksi, no možete staviti kekse po želji… Odlučite li se na nekakve kekse koji imaju kremu između, kao poznati čokoladni keksi s kremom od kokosa, odvojite suhi dio, izmiksajte ga, a kremu stavite u zdjelu i nastavite po receptu. Isprobajte ih i s hrskavim keksima od žitarica, onih s medom, suhim voćem, bilo kojim dragim keksima koje volite i zasigurno nećete pogriješiti. Za malo manje kaloričnu varijantu, umjesto keksa možete staviti brašno od orašastih plodova, recimo bademovo ili brašno od lješnjaka koje možete na jednostavan način pripremiti kod kuće, tako da sameljete bademe ili lješnjake dok ne dobijete brašnastu smjesu, pazeći da ne pretjerate kako ne bi počeli ispuštati ulje. No kada smo već kod ulja, kuglice se mogu raditi i tako da dodate maslac od kikirikija, badema ili lješnjaka, s kojima ćete napraviti prave male energetske bombice. S obzirom na kalorijsku vrijednost ovih kuglica, budite umjereni, iako će to biti najteži zadatak od svega.

Za sve ljubitelje kokosa i arome ruma savjetujemo da probaju originalan recept za kokosove rum kuglice koje nestaju u tren oka:

  • 200 g keksa
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g kakao u prahu
  • 0.2 ml arome ruma
  • 50 g kokosovog brašna
  1. U veliku zdjelu stavite izmrvljene kekse, maslac na komadiće, kakao u prahu, šećeru u prahu, rum i dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete homogenu smjesu.
  2. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.
  3. Stavite u hladnjak da odstoje barem sat vremena.

Ako baš nemate vremena čekati sat vremena da se stvrdnu, jednostavno ih pokrijte prozirnom folijom i stavite 10 minuta u zamrzivač. Igrajte se i s aromama, možete dodati aromu ruma ili vanilije koje se odlično kombiniraju s većinom drugih namirnica .Ako pak radite kuglice s keksima koji imaju sušeno voće, dodajte aromu tog voća, recimo šumskog voća, naranče, limuna… Aroma je jako bitan dio jer osvježi kolač i podari mu onu posebnu notu, a čokolada dobro „podnosi” većinu aroma, poglavito voćnih. Kokosovo brašno možete staviti i u smjesu, recimo dodate 50 g kokosovog brašna u smjesu, te stavite 15 g maslaca više.

cokoladne kuglice sljesnjacimaAko nemate kakao u prahu, i za to ima rješenje, a to je čokolada za kuhanje. U tom slučaju je najbolje koristiti vrhnje za šlag koje morate dodati u rastopljenu čokoladu. Dodajte i brašno od orašastih plodova po želji, recimo bademovo ili brašno od lješnjaka, te sve lijepo pomiješajte i ostavite kremu da se hladi pola sata, zatim oblikujte kuglice. Ovaj recept je malo duži jer morate dva puta hladiti prvo kremu, zatim kuglice, no vjerujte na riječ, isplati se. Da ne zaboravimo spomenuti i sočne rafaelo kuglice koje možete pripremiti u čas posla, jedino što se i oni moraju duže hladiti u hladnjaku, ali opet isto, isplati se! Pogledajte recepte:

Domaće rafaelo kuglice
Kuglice s lješnjacima

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!