Bogatstvo tradicije – skradinska peka

Skradin je poznat po pripremanju jela ispod peke – velikog poklopca izrađenog od metala ili keramike. Njome se namirnice poklope, a peka se odozgo pospe žarom i vrućim pepelom. Tako hrana zadržava sočnost, a jelo ima specifičan okus; nije ni kuhano ni pečeno.

 

skradin

Osobito je ukusna janjetina ili teletina ispod peke, ali i hobotnica ili pijetao s krumpirom i povrćem. Podsjetimo ukratko kako su u Bribirskoj glavici pronađeni ostatci pijetla pečenog ispod peke iz liburnskoga doba! U ovom prekrasnom turističkom kraju postoji i „peka po narudžbi“. Riječ je o nečemu posebnom, točnije o štapićima pršuta i pancete umotanima u janjeći želudac i omotanima janjećim crijevima koji se kuhaju zajedno s komadima suhog mesa.
Skradinjani rado pripremaju meso pečeno na gradelama i pravi su majstori u pečenju svih vrsta bržola, ali ipak najviše vole meso pečeno ispod peke s krumpirima i povrćem. Domaći puk priprema jela ispod peke prema godišnjim dobima, ali je tijekom turističke sezone sve moguće, samo peku treba naručiti najmanje dva sata ranije. Najbolje je to učiniti prije odlaska u šetnju Skradinskim bukom, a stvar je ukusa hoće li ispod peke biti janjetina, teletina ili nešto treće. Ovo morate probati, osjetit ćete svu slast svijeta. U to budite sigurni.

 

Izvor: skradin.hr


 


D. Šabić, mag. nov.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!