Kupus je prastara kultura, potekla od divlje, samonikle biljke koja raste na kamenitim obalama priobalja Europe – od Sredozemnog mora, na jugu, do Irske, na sjeveru.
Višestoljetnom selekcijom od samonikle biljke nastao je današnji kupus – u devet varijeteta.
Zanimljivo, Egipćani nisu poznavali kupus (a kako bi im dobro došao kod gradnje piramida!), dok su ga stari Grci i Rimljani jeli i prije rođenja Krista. Rimljani su jako cijenili kupus. Katon Stariji (oko 200 godina prije Krista) hvalio je kupus kao «najbolje povrće» pa je uz njega dao niz kulinarskih i medicinskih uputstava. Rimljani su držali da kupus otklanja melankoliju, smanuje djelovanje alkohola ako ga se jede pola sata prije uzimanja alkoholnog pića. Također su ga koristili – oblažući njegovim listovima vanjske dijelove tijela – kod zacjeljivanja rana i ubrzavanja smanjenja oteklina.
Dok su Rimljani jeli kupus i kašu od žita, bili su zdrav, jak i sposoban narod. Čim su na jelovnik stavili kamenice, fazane, biserke i druge masne, slane i slatke specijalitete te ispijali velike količine vina, počeli su osjećati posljedice nezdrave prehrane – zapisao je rimski povjesničar Gaj Plinije Drugi (u l. stoljeću poslije Krista).
U germanske zemlje kupus je došao, poput brojnih poljoprivrednih kultura, preko samostanskih vrtova.
Suvremeni čovjek jako se iznenadi kada sazna da ni Grci ni Rimljani nisu znali za kiseli kupus, a baš je on danas, širom svijeta gotovo nezamjenjiva zimska namirnica.

Crveni hranjiviji, bijeli probavljiviji

Kupus umjesto aspirina
Patite li od glavobolje, nekoliko listova svježeg bijelog kupusa stavite u lagano zagrijanu pećnicu kako bi omekšali. Zatim ih – mlake – privijte na bolno čelo. Činite to tri puta na dan ako glavobolja nije prošla već od prvog oblaganja čela listovima kupusa.

Rasolom protiv – mamurluka
Jedan od najstarijih i najpoznatijih prirodnih lijekova protiv mamurluka izazvanog prekomjernim ispijanjem alkohola je – rasol – tekućina koja nastaje kiseljenjem kupusa. Osoba koja navečer malo više zaviri u čašicu ili čašu, ujutro će ustati s glavom kao bundevom u kojoj sve zvoni. Nastali mamurluk može se dosta brzo i efikasno ublažiti ispijanjem (natašte) 2 do 4 decilitra kisela kupusova rasola.

Za ljepšu kožu
Primjena kupusa u fitokozmetici temelji se na istom principu po kojemu kupus djeluje ljekovito na sluzokožu organa za probavu.
Ljepšu kožu lica imat će osobe koje dnevno popiju 2,5 decilitra vode u kojoj se kuhao bijeli kupus.
Također je efikasan i sljedeći recept: tanko naribajte bijeli kupus pa ga posložite po licu (u obliku maske) i ostavite da stoji 20 – 30 minuta.
Maska od svježeg bijelog kupusa utječe na brže zarastanje ožiljaka poslije odstranjivanja bubuljica.

Kupus protiv čira na želucu i dvanaesniku
Svježe iscijeđen sok od bijelog kupusa dobro je poznat narodni lijek za liječenje čira na želucu ili dvanaesniku. Mnogi koji su iskušali ljekovitost bijelog kupusa kod čira na želucu ili na dvanaesniku riješili su se te neugodne bolesti uzimanjem svježeg kupusova soka – umjesto operativnim zahvatom.
Treba pripomenuti da kupusov sok ima pomalo neugodan okus, ali se to može zanemariti kada se zna koliko je ljekovit. Kura liječenja kupusovim sokom obično traje 3 do 4 tjedna. Kroz to vrijeme svaki dan se – u gutljajima – raspoređeno od jutra do večeri – popije 0,5 do jedne litre svježe iscijeđena soka svježeg bijelog kupusa. Istom terapijom može se liječiti i kolitis – upala debelog crijeva.

Sirovi kiseli kupus kao lijek
Vrlo je korisno jesti i kiseli kupus. Dobro je znati da je probavljiviji sirovi kiseli kupus od kuhanoga. Od davnine je kupus (zbog obilja vitamina C) poznat kao odlično preventivno sredstvo protiv skorbuta. U prošlosti ni jedan veći brod nije polazio na duže putovanje bez dobre zalihe kiseloga kupusa. Kiseli kupus spasio je Kolumba i njegove mornare od skorbuta.
Sirovi kiseli kupus, pomiješan s crvenim lukom i začinjen maslinovim uljem preporučuje se osobama koje boluju od želučanih bolesti, skorbuta, kroničnog zatvora i slabokrvnosti.
Kada se uzima kao lijek, sirovi kiseli kupus najbolje je jesti prije jela, na prazan želudac ili između glavnih obroka. U jednom obroku potrebno je pojesti 10 do 20 dekagrama kiselog kupusa – 2 do 3 puta na dan.

IZVOR: http://www.zzjzpgz.hr/nzl/48/kupus.htm

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!