Bakalar „na bjanko“

 

Naše podneblje gotovo isključivo pripremu bakalara veže uz Badnjak. Mislim da je šteta tako zdravu i ukusnu namirnicu ograničiti isključivo na jedan obrok godišnje.Tu nam se najprije poteže pitanje smrdi li bakalar ili ne. Najčešće se dijelimo na one koji ga vole ili na one koji ga ne mogu ni pomirisati. Da, znam, problem je kad bakalar staviš u vodu i onda se taj miris proširi po cijeloj kući. Probajte biti domišljati i ukoliko vam stambeni prostor to dopušta, ostavite ga u nekoj prostoriji u kojoj ne boravite svaki dan i gdje vam miris toliko neće smetati. Mi smo naš bakalar jeli jučer, a ja sam ga namočila već u utorak.  Bakalar je potrebno namočiti barem 48 sati ranije. Uvijek ga namačemo u hladnoj vodi, koju dva,tri puta dnevno moramo promijeniti. Sama priprema bakalara na ovaj način, po meni, uopće nije zahtjevna. Pa, krenimo.

Sastojci koji su vam potrebni:

80 dkg sušenog bakalara

1,5 kg krumpira

Lovorov list

Češnjak

Maslinovo ulje

Peršin

Sol

Papar

maslac

Željana Tolj

Nakon što bakalar izvadite iz vode u kojoj se namakao, dobro ga operite i ako je potrebno, očistite od ljuski, te posebno obratite pozornost na glavu, koju je potrebno dobro isprati i očistiti. Stavite ga kuhati u hladnu vodu, zajedno s lovorovim listom, malo papra u zrnu i češnjaka. Vodu u kojoj se bakalar kuhao kasnije procijedite i koristite kao temeljac. Kada primjetite da se meso počelo odvajati od kosti, izvadite bakalar, očistite ga od kostiju i kože. Za vrijeme dok se bakalar kuha, pripremite krumpir. Ogulite ga i narežite na tanke ploške. Kad ste sve pripremili, krenite sa slaganjem.

Željana Tolj

Na dno lonca stavite maslinovog ulja toliko da prekrije dno. Naizmjenično slažite krumpir i meso bakalara. Svaki sloj je potrebo dobro začiniti. Ja sam krumpir začinila mješavinom soli, koja sadrži morsku sol, majčinu dušicu, đumbir, ružmarin i bosiljak. Bakalar sam začinila istom solju, te paprom koji je izmiješan sa limunovom koricom, limunskom travom i kurkumom. Naravno, on će biti savršen i s običnom soli i paprom, ali budući da ja volim kombinirati razne začine, u mom bakalaru su tako završile i latice suncokreta. Prije sam mislila da su nam takvi začini teško dostupni i jako skupi, ali kod nas postoji više specijaliziranih dućana koji imaju nevjerojatan izbor začina, a cijenovno su prihvatljivi. Kada kupite vrećicu jestivih latica, ona traje jako dugo.. No, vratimo se mi na našem bakalaru. Ribu i krumpir naizmjenično slažete sve dok ne potrošite svu količinu. Potrebno je i svaki sloj posuti s malo protisnutog češnjaka i nasjeckanog peršina. Kada ste gotovi sa slaganjem, ulijte procijeđeni temeljac i po želji još posolite i popaprite. Poklopite lonac i malo protresite. To ćemo ponavljati sve dok se na vrhu lonca ne pojave mjehurići. Kuhajte sve dok ne vidite da je krumpir gotov. Ukoliko mislite da vam bakalar nije dovoljno gust, zgnječite par krumpira. Pred kraj umiješajte veći komad maslaca, te još kratko prokuhajte. Maslac će pomoći da jelo ima kremastu strukturu.

Kad je bakalar gotov, ostavite ga barem 15 minuta da odstoji. Servirajte ga u duboki tanjur, po želji pokapajte još malo maslinovog ulja i pospite preostalim peršinom. Mi smo naš lonac brzo ispraznili, tako da se nadam da ćete pronaći u ovom receptu inspiraciju da bakalar češće spremate i uživate u njemu.

Željana Tolj

Dobar tek!

 

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!