Butternut tikva je na neki način rođakinja krastavca i dinje. Riječ je o plodu zvonolikog oblika i jarko narančastog mesa. Kod nas se u prodaji pojavila tek prije nekoliko godina, ali već je jedan od favorita veganske prehrane i često je možemo naći čak i na policama lokalnih supermarketa, o tržnicama da i ne govorimo.

Evo nekih zdravstvenih prednosti, a nakon toga ćemo navesti i nekoliko prijedloga za pripravu:

  1. Nakrcat ćete se karotenoidima

Čime? Karotenoidi su važni antioksidanski, koji se javljaju u mnogim oblicima. Kad nakrcate tanjur butternut tikvom, opskbljujete se sa četiri različite vrste antioksidansa: alfa karotenom, beta karotenom, luteinom i zeaksantinom. Prva dva će vaše tijelo preraditi u vitamin A, a druga dva će vaše oči koristiti za bolji vid te izbjegavanje ozbiljnih bolesti poput sive mrene.

  1. Dobit ćete mnogo vlakana

Butternut tikva je sjajna jer sadrži topiva i netopiva vlakna, a jedna i druga su dobra za vaše tijelo. Netopiva vlakna čiste probavni trakt i sprečavaju zatvor. Topiva vlakna pomažu tijelu da održi stabilnu razinu šećera u krvi jer usporavaju razgradnju ugljikohidrata. Zbog te važne osobine, tikva i druge vrste povrća bogate vlaknima smatraju se dobrima za prehranu dijabetičara.

  1. Nakrcat ćete se i elektrolitima

Elektroliti ne dolaze samo iz sportskih napitaka. Nadomjestite ih hranom – butternut tikva je bogata kalijem, kalcijem i magnezijem, a to su tri najvažnija elektrolita. Među drugim zadacima, ti minerali pomažu uspostavljanju ravnoteže tekućina u tijelu, a i održavaju zdravlje živaca i mišića. Jedna porcija butternut tikve daje 10 posto dnevnih potreba za kalije, 11 posto magnezija i 6 posto kalcija.

  1. Mnogo vitamina C

Čak i ljudi koji ne znaju mnogo o prehrani znaju koliko je vitamin C zdrav za tijelo. On je antioksidans, što znači da smanjuje stres kojem su izložene stanice, čak i da usporava proces stranje. Antioksidanski smanjuju izglede za stanične mutacije, koje u konačnici vode do raka. Jedna porcija butternut tikve daje vam između 32 i 39 posto dnevnih potreba za vitaminom C.

  1. Dobit ćete nevjerojatno zdravu grickalicu

Ne samo da možete jesti samu tikvu, nego možete i izvaditi sjemenke, pa ih ispeći i dobiti jako ukusnu i zdravu grickalicu. Sjemenke butternut tikve bogate su proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama.

  1. Dobit ćete i mnogo vitamina B

Vitamini B skupine jako su važni za zdravlje, osobito za zdravlje mozga. Najedete li se butternut tikve, zadovoljit ćete veliki dio svojih potreba za vitaminom B – 19 posto B6, 11 posto B2 i 4 posto B3 u jednoj porciji.

  1. Smanjit ćete upalne procese u tijelu

Zašto butternut tikva umanjuje upale? Jer je bogata raznim spojevima koji imaju dokazano jako protuupalno djelovanje. To su vitamin C, omega-3 masne kiseline (tko kaže da morate jesti ribu?), te kukurbitacine, spojeve koji također imaju potencijalno djelovanje protiv raka.

  1. Smršavit ćete

Butternut tikva je kvalitetna namirnica jer daje mnogo nutrijenata na malo kalorija. Takve namirnice zadovoljavaju glad i sprečavaju prejedanje, pa vam olakšavaju održavanje vitkosti. Dobra vijest je da je butternut tikvu iznimno lako za pripremiti na desetke različitih načina.

IZVOR: https://fresh.hr/

SLIKA: https://pixabay.com/

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!