Bešamel umak

Bešamel umak

  By Nona  

12 travnja, 2016

Bešamel je jednostavan umak koji možete pripremiti u samo 10 minuta, te ga koristiti u raznim receptima poput lazanja, kanelona, kao preljev za recepte s mesom i povrćem.
Najbolje ga je koristiti odmah, no pripremite li ga unaprijed ili vam ostane umaka, možete ga držati u hladnjaku najviše tri dana, samo ga stavite u zdjelu ili staklenku i prekrijte je prozirnom folijom pazeći da folija dira umak da se ne bi stvorila korica po vrhu.
Želite li više tekući umak, dovoljno je dodati malo više mlijeka, dok za gušći umak stavite više maslaca i brašna.
Nakon što ga izvadite iz hladnjaka, umak će biti malo gušći i tvrđi, prema tome, bit će ga potrebno mikserom izmiješati minutu - dvije da dobije prvotnu konzistenciju. Bešamel umak možete i zamrznuti i držati u zamrzivaču najviše mjesec dana.

  • Cook: 10 mins
Bešamel umak

Ingredients

1 l mlijeka

100 g brašna

100 g maslaca

sol

Directions

1U posudi zagrijte mlijeko.

2U drugu posudu rastopite maslac na laganoj vatri i postepeno dodajite prosijano brašno stalno miješajući s ručnom mutilicom.

3Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete homogenu smjesu zlatne boje.

4U smjesu postepeno dodajite toplo mlijeko i stalno miješajući kuhajte na laganoj vatri otprilike 5 minuta, dok se umak ne zgusne.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!