Ljeto je najbolje godišnje doba za voće – od jagoda, šljiva, kupina i breskvi pa do trešanja za koje možemo reći da simboliziraju ulaz u ljeto. Naime, ovo voće ((lat. Prunus avium L.) dozrijeva krajem petog ili početkom šestog mjeseca.
Crvene je do tamnocrvene boje i u srodstvu je sa šljivom.

Smatra se da potječe iz Srednje Azije. Odande su je donijeli Rimljani i kasnije se proširila cijelim europskim kontinentom i postala jedna od najprepoznatljivijih vrsta voća. Bitan je dio japanske kulture – Japanci početak proljeća obilježavaju promatranjem cvata trešnje (hanabi).

Ali, trešnja nije samo kulturološki zanimljiva, već je veoma vrijedna zbog svojih dobrobiti za ljudsko zdravlje.

 

Trešnja je bogat izvor vitamina C

100 grama trešanja zadovoljava 18% dnevne potrebe za vitaminom C. Ovaj se vitamin često spominje zimi zbog utjecaja na imunitet, ali jednako može biti važan ljeti.

Upravo tada nam je koža najugroženija – puno se izlažemo suncu i kupamo što može oštetiti kožu. Zato je bitno jesti hranu bogatu vitaminom C koji povoljno djeluje na zdravlje kože – potiče stvaranje kolagena koji kožu čini mekanom i štiti od bora. Isto tako, vitamin C je moćan antioksidans koji štiti kožu od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Vlakna u trešnjama će vam olakšati mršavljenje

Jedna šalica trešanja ima 3 grama vlakana. Zvuči malo, ali nipošto nije. Vlakna su jako bitna za pravilnu probavu, štite kožu i čine nas sitima zbog čega su idealna za one koji žele smršaviti. Međutim, nije dobro pretjerivati jer mogu, ovisno o tome jesu li topiva ili netopiva, usporiti ili ubrzati probavu.

Trešnje su recept za dobar san

Ako imate problema sa snom zadnjih dana, jedite trešnje! Naime, ovo voće sadrži melatonin, hormon koji opušta živčani sustav i koji se luči iz epifize upravo pred san.

San utječe na cijeli niz funkcija u našem tijelu – pozitivno utječe na mršavljenje, psihičko zdravlje i regulira hormone.
Trešnje imaju antiupalno djelovanje

Upale su neprijatelj zdravlja i, ukoliko su dugotrajne, mogu ga na različite načine pogoršati. Među ženama u menopauzi je čest artritis ili neke druge bolesti zglobova. To su kronične upalne bolesti koje karakterizira često jak bol i smanjena pokretljivost.

Mnoga su istraživanja pokazala da antocijanini, antioksidansi koji trešnjama daju njihovu karakterističnu crvenu boju, imaju snažno protuupalno djelovanje.

Jedite trešnje za zdravije srce

Većina vrsta voća, pa i trešnje predstavljaju dobar izvor kalija – stotinjak grama zadovoljava 10% dnevnih potreba za kalijem. Ovaj mineral (Ka) igra veliku ulogu u zaštiti srca i krvnih žila – pomaže pri regulaciji krvnog tlaka tako što balansira razinu natrija u tijelu i osigurava pravilne otkucaje srca.
IZVOR: https://pricajmiotome.com/

SLIKA: https://pixabay.com/

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!