U duljinu može narasti i do više od 3 metra, ali obično se ubire kad je još nezrela – obično iznosi ispod 20 cm.

Iako se tikvice često smatraju povrćem, botanički se klasificiraju kao voće. Javlja se u nekoliko sorti, koje se boje u boji od duboke žute do tamnozelene.

Dok tikvice potječu iz Amerike, ova se posebna sorta prvi put razvila u ranim 1800-ima u Italiji.

Tikvice se u narodnoj medicini koriste za liječenje prehlade, bolova i raznih zdravstvenih stanja. Međutim, znanost ne podržava sve njezine uporabe.

1. Bogati antioksidansima

Tikvice su također bogate antioksidansima.

Antioksidanti su korisni biljni spojevi koji pomažu u zaštiti vašeg tijela od oštećenja slobodnih radikala.

Karotenoidi – poput luteina, zeaksantina i beta-karotena – posebno su obilje u tikvicama.

Ovo može imati koristi vašim očima, koži i srcu, kao i pružiti određenu zaštitu protiv određenih vrsta karcinoma, kao što je rak prostate.

Istraživanja pokazuju da koža biljke sadrži najviše antioksidansa. Žuti tikvice mogu sadržavati nešto višu razinu od svijetlozelene.

2. Doprinosi zdravoj probavi

 

Tikvice mogu poticati zdravu probavu na nekoliko načina.

Za početak je bogata vodom koja može omekšati stolicu. To im olakšava prolazak i smanjuje vaše šanse za zatvor.

Tikvice također sadrže i topljiva i netopljiva vlakna.

Nerastvorljiva vlakna dodaju masu stolici i pomažu da se hrana lakše kreće kroz crijeva i dodatno smanjuje rizik od zatvor. Ova se korist još više svodi na to da imate dovoljno tekućine u svojoj prehrani .

U međuvremenu, topljiva vlakna hrane korisne bakterije koje žive u vašim crijevima. Zauzvrat, ove prijateljske bakterije stvaraju masne kiseline kratkog lanca (SCFA) koje hrane vaše stanice crijeva .

Štoviše, SCFA mogu pomoći u smanjenju upale i simptoma određenih poremećaja crijeva, poput sindroma razdražljivog crijeva (IBS), Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Sažetak Tikvice su bogate vodom i vlaknima, dva spoja koja mogu promicati zdravu probavu smanjujući rizik od konstipacije i simptoma različitih poremećaja u crijevima.

3. Može smanjiti razinu šećera u krvi

 

Tikvice mogu pomoći snižavanju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Uz 3 grama ugljikohidrata po kuhanoj šalici (232 grama), tikvice nude odličnu alternativu tjestenini s malo ugljikohidrata onima koji žele smanjiti unos ugljikohidrata. Može se spiralizirati ili narezati na zamjenu špageta, linginija ili rezanci od lazanje.

Dijeta s niskom razinom ugljikohidrata može značajno sniziti razinu šećera u krvi i inzulina, a oba mogu održati stabilnu razinu šećera u krvi i smanjiti potrebu za lijekovima kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Štoviše, vlakno tikvice pomaže u stabiliziranju šećera u krvi, sprečavajući da razina istisne nakon obroka. Dijeta bogata vlaknima voća i povrća – uključujući tikvice – dosljedno je povezana s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Vlakna koja se nalaze u tikvicama također mogu pomoći povećati osjetljivost na inzulin, što može također pomoći u stabiliziranju šećera u krvi.

Uz to, studije na životinjama primjećuju da ekstrakt kore od tikvica može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i inzulina. To može biti posljedica moćnih antioksidanata kože.

Ipak, potrebna su ljudska istraživanja prije nego što se mogu donijeti snažni zaključci.

Sažetak Tikvinova vlakna mogu povećati osjetljivost na inzulin i stabilizirati razinu šećera u krvi, što potencijalno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

4. Može poboljšati zdravlje srca

Tikvice također mogu pridonijeti zdravlju srca.

Njegov visoki udio vlakana možda je uglavnom odgovoran. Promatračke studije pokazuju da ljudi koji jedu više vlakana imaju manji rizik od srčanih bolesti.

Pektin, jedna vrsta topljivih vlakana koja se nalaze u tikvicama, čini se posebno učinkovitim u smanjenju ukupne i „loše“ razine LDL kolesterola.

U pregledu 67 studija, konzumiranje samo 2–10 grama topivih vlakana dnevno oko 1–2 mjeseca smanjilo je u prosjeku ukupni kolesterol za 1,7 mg / dl i „loš“ LDL kolesterol za 2,2 mg / dl.

Tikvice su također bogate kalijem koji vam može pomoći smanjiti visoki krvni tlak tako što ćete proširiti krvne žile. Zdraviji krvni tlak povezan je s manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Povrh toga, dijeta bogata karotenoidima – koja se također nalazi u tikvicama – izgleda posebno zaštitno protiv bolesti srca.

Sažetak Vlakna, kalij i karotenoidi u tikvicama mogu sniziti krvni tlak, kolesterol i druge čimbenike rizika za srčane bolesti.

5. Može ojačati vašu viziju

Dodavanje tikvica u vašu prehranu može vam olakšati vid.

To je dijelom zato što su tikvice bogate vitaminom C i beta-karotenom – dva hranjiva sastojka važna za zdravlje očiju.

Tikvice također sadrže antioksidante lutein i zeaksantin. Istraživanja pokazuju da se ti antioksidanti mogu akumulirati u mrežnici, poboljšavajući vaš vid i smanjujući rizik od očnih bolesti povezanih s godinama.

To može uključivati ​​manji rizik od degeneracije makule, što je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u starijih odraslih osoba .

Osim toga, dijeta s visokim sadržajem luteina i zeaksantina mogu također smanjiti vjerojatnost nastanka katarakte, zamagljivanja leće što može dovesti do lošeg vida .

Sažetak Tikvice su bogate manganom, luteinom, zeaksantinom i vitaminima A i C – hranjivim tvarima koje doprinose zdravom vidu i mogu sniziti rizik od stanja oko očiju povezanih s godinama.

6. Može pomoći mršavljenju

Redovita konzumacija tikvica može vam pomoći izgubiti kilograme.

Ovo je voće bogato vodom i ima nisku kalorijsku gustoću, što vam može pomoći da se osjećate puno.

Sadržaj vlakana također može smanjiti glad i zadržati vaš apetit .

Nadalje, studije dosljedno povezuju visoki unos voća i povrća s gubitkom kilograma i sporijom stopom debljanja s vremenom.

Uz to, unos ne škrobnog, tamnozelenog ili žutog povrća – s sličnim prehrambenim profilima kao i tikvice – čini se posebno korisnim za mršavljenje.

Sažetak Tikvice su bogate vodom i vlaknima, a opet malo kalorija, a sve to može vam pomoći smanjiti glad i pomoći vam da se osjećate puno – što može dovesti do gubitka kilograma tijekom vremena.

7. Ostale potencijalne prednosti

 

Tikvice mogu ponuditi neke dodatne blagodati. Najviše istraženi su:

 1. Zdravlje kostiju. Tikvice su bogate antioksidansima lutein i zeaksantin, kao i vitaminom K i magnezijem, koji svi mogu pomoći u jačanju kostiju.
 2. Antikancerogeni učinci. Studije s epruveta i životinja ukazuju da ekstrakti tikvica mogu pomoći ubiti ili ograničiti rast određenih stanica raka. Međutim, potrebna su ljudska istraživanja.
 3. Zdrava prostata. Istraživanja na životinjama pokazuju da ekstrakti sjemenki tikvica mogu pomoći u ograničavanju hiperplazije prostate, povećanju prostate koja obično uzrokuje urinarne i seksualne poteškoće kod starijih muškaraca .
 4. Funkcija štitnjače. Ispitivanje na štakorima otkriva da ekstrakti kore od tikvica mogu pomoći u održavanju razine hormona štitnjače stabilnom. U skladu s tim, potrebna su istraživanja na ljudima.

Sažetak Tikvice mogu koristiti zdravlju kostiju, štitnjače i prostate. Također može imati antikancerogena svojstva. Ipak, potrebno je još istraživanja prije nego što se mogu donijeti snažni zaključci.

8. Jednostavno dodavanje prehrani

 

Tikvice su nevjerojatno svestrane i mogu se jesti sirove ili kuhane.

Evo nekoliko načina kako ga ugraditi u svoje obroke:

 • Dodajte ga sirovom u salate.
 • Pirjajte ga s ostalim ljetnim voćem i povrćem kako biste napravili ratatouille.
 • Prelijte rižom, lećom ili drugim povrćem, a zatim je ispecite.
 • Za lagano miješanje dodajte maslinovo ulje i posolite.
 • Prokuhajte ga, a zatim ga umiješajte u juhe.
 • Poslužite ga kao prilog, na žaru ili umaku s malo češnjaka i ulja.
 • Pokušajte ga krušno i prženo.
 • Spirajte je u rezance nalik na špagete ili na jeziku, ili ih narezajte na zamjenu listova lazanje.
 • Pecite ga na kruh, palačinke, muffine ili kolače.

U nekim kulturama cvijet tikvice smatra se delicijom. Možete ga ili duboko pržiti ili posipati sirovim salatama, juhama i gulašima.

Sažetak Tikvice se mogu jesti sirove ili kuhane u juhama, gulašima, sendvičima, salatama, pecivima i još mnogo toga.

 

 

IZVOR: https://hr.useful-plants.net/ https://hr.drderamus.com/

SLIKA: https://pixabay.com/

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!