Salate – ukusan spas u zadnji čas! Naime, vjerujemo da i sami znate zašto smo ovako naslovili ovaj članak. Današnji način života uz brz i počesto kaotičan ritam ne dozvoljava nam da uvijek pazimo na sebe tako da se pravilno i zdravo hranimo. Mnogi zbog poslovnih i drugih obaveza često preskaču i ručak ili pak, pribjegavaju brzim i često nezdravim već gotovim jelima, grickalicama i sličnim. No, ako zaista želite pomoći sebi i prihvatiti zdrav način života, to možete napraviti na jednostavan način. Recepti koje vam predlažemo pri kraju članka su jednostavni, zdravi, a možete ih pripremiti u tren oka. Salata od gorgonzole, oraha i grilanih kruškiOno što je najbolje je da većinu tih recepata možete pripremiti dan ranije i pohraniti u hladnjaku, što vam otvara mogućnost da ukusan i kompletan obrok ponesete sa sobom na posao, zašto ne? No i mnoge domaćice će se složiti da se nema uvijek volje za pripremu elaboriranih obroka, pa su svakako najbolje rješenje fine i brze salate.

Salate možete pripremiti s nizom namirnica po vašem ukusu, a spremne su za 15-ak minuta. Najbolji izbor za dobar i kompletan obrok su svakako hladne salate s rižom, tjesteninom ili pak, ječmom, za koje vam je potrebno oko 15 minuta da se skuhaju, a vi u međuvremenu pripremite ostale namirnice koje namjeravate dodati.Ako vam nedostaje vremena, ocijedite tjesteninu (rižu ili drugo) i stavite pod mlaz hladne vode da zaustavite proces kuhanja te da ih brzo ohladite za salatu. Dodajte ostale namirnice, začinite i ručak je spreman.

Birajte svježe začine

Recepti maslinovo uljeOno što je bitno je da se, koliko je to moguće, klonite kupovnih dresinga za salate jer se uglavnom radi o pravim kalorijskim bombama prepunim šećera. Nemojte ni da vas zavara natpis light jer su baš ti proizvodi oni koji zavaraju s manjim brojem kalorija jer sadrže smanjen udio masnoće, dok, s druge strane, sadrže velike količine šećera. Iskreno, najbolji i najjednostavniji način za začiniti salatu je ekstra djevičansko maslinovo ulje, ocat ili par kapi limunovog soka, te malo soli i papra. Međutim, ako ste ljubitelj elaboriranijih začina, savjetujemo vam da pogledate pod kategoriju Umaci i preljevi, te pronađite domaće recepte za razne dresinge koje inače tražimo po policama dućana, samo što ćete u ovom slučaju biti sigurni da nema raznih nepoznatih aditiva i onih sastojaka na deklaracijama u koje se mnogi razumiju jednako kao i u hijeroglife. 🙂 Dakle, pogledajte ovih nekoliko finih recepata koji vam mogu pomoći u trenutku kad vam manjka vremena, inspiracije ili pak, volje za predugo stajanje uz štednjak.

Salata od borovnica, smokava i sira
Hladna salata s tjesteninom
Salata od tunjevine
Salata od gorgonzole, oraha i grilanih kruški
Brza salata s tjesteninom
Salata od lososa i jagoda
Salata s inćunima

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!