Ovo je priča o jednoj prekrasnoj toploj salati koju će naročito voljeti ljubitelji slanutka i buče. Salata može poslužiti kao samostalno jelo, ali i kao prilog.
Slanutak pripada porodici mahunarki i jako je zdrava namirnica. Odličan je dodatak zdravom načinu prehrane zbog velike količine prehrambenih vlakana. Činjenica da nam je dostupan cijelu godinu nam olakšava njegovo uvrštavanje u svoju svakodnevnu prehranu. Najviše se koristi u kuhinji Srednjeg Istoka. Slanutak ima lagano orašasti okus i osim u varivima i salatama, možete od njega raditi i namaz (hummus) kao i okruglice (falafel).
Ja uvijek biram suhi slanutak, ali naravno da možete koristiti i konzervirani. Suhi slanutak je potrebno namočiti preko noći i skuhati, dok konzervirani možete koristiti bez prethodnog kuhanja.
Slanutak je izvrsna namirnica za dijabetičare jer nakon konzumiranja smanjuje nagli porast šećera u krvi . Ima bogati izvor nutrijenata i niski glikemijski indeks. Istvovremeno je i bogat izvor proteina i smanjuje kolesterol te sprečava bolesti srca i krvožilnog sustava.
U zadnje vrijeme sam počela koristi i slanutkovo brašno, posebno u pripremi variva za zdravu verziju zaprške. Za one koji su intolerantni na gluten odlična je informacija da slanutkovo brašno nema glutena.

Za današnju toplu salatu bit će vam potrebno:
400 g slanutka
Manja hokkaido tikva ( može i butternut tikva)
200 g baby špinata
Bučine sjemenke
Bučino ulje
Maslinovo ulje
Sol
Začini po želji

©Željana Tolj

Najprije je potrebno pripremiti buču. Ja sam koristila hokkaido tikvu koju sam očistila od sjemenki i kore te narezala na kockice. Na papir za pečenje položite kockice buče i začinite ih solju i mješavinom začina poput timijana, origana, bosiljka, peršina i kadulje. Pokapajte kockice maslinovim uljem i stavite u zagrijanu pećnicu na 200⁰ dvadesetak minuta ili dok ne vidite da je buča počela poprimati zlatnu boju i dok ne omekša.

©Željana Tolj

Budući da sam koristila suhi slanutak morala sam ga prethodno skuhati. Nakon što se cijelu noć namakao u hladnoj vodi stavila sam ga kuhati i kad je voda proključala pokupila sam pjenu koju je slanutak stvorio.
Na tavi na malo maslinova ulja sam popržila bučine sjemenke. Sjemenke će se lagano napuhnuti i promijeniti boju i to će biti znak da su gotovo. Dodala sam im skuhani slanutak i pečenu buču i u sve umiješala baby špinat. Kako je on jako delikatan nije ga potrebno prethodno kuhati, već će od topline salate sam uvenuti. Salatu sam začinila solju i s još malo mješavine začina koju sam koristila za buču, te završila s bučinim uljem. Naravno, možete koristiti i maslinovo, ali bučino daje zanimljiv orašast okus i specifičnu aromu.

©Željana Tolj

Pri pripremi i organizaciji namirnica poslužile su mi opet predivne zdjelice Krakle keramike, a naročito mi je drago što smo i izvukli pobjednicu nagradne igre i što zdjelica putuje u Vukovar. Tei čestitamo još jedanput ovom prilikom i želimo joj puno prekrasnih jela u njenoj novoj zdjelici.
Svima ostalima više sreće drugi put i dobar tek!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!