Zagovornici zdrave prehrane sve ih češće navode kao neizbježnu namirnicu u njihovoj prehrani. Neki ih redovito ubacuju u jelovnik zbog njihovih djelotvornih učinaka na probavu. Možda ih i vi odlučite uvrstiti u vašu prehranu ili ih odlučite zadržati u receptu nakon što u nastavku teksta saznate više o ovim prirodnim biljnim vlaknima.

Što su psyllium ljuskice?

Ljuska psylliuma se stoljećima koristi u drevnoj tradicionalnoj medicini Ayurvede za dobrobiti ljudskog organizma. Danas se psyllium koristi kao dodatak prehrani ili u receptima za prirodno zgušnjavanje jela.

Psyllium potječe iz Plantago Ovata, a uzgaja se u poljima indijskih regija Gujarat i Rajasthan. Riječ potječe od grčke riječi „psulla“ što se prevodi kao buha jer podsjeća na buhe u roju. Svaka biljka daje oko 15.000 sitnih sjemenki od kojih se dobivaju ljuskice koje konzumiramo.

Zbog svoje izvrsne topljivosti u vodi, ljuskice mogu apsorbirati tekućinu i postati gusti, viskozni spoj koji se opire probavi u tankom crijevu. Tako pomažu u regulaciji težine i ublažavanju  proljeva ili zatvora.

Odličan izvor vlakana

Stručnjaci navode da bi odrasli trebali dnevno pojesti 30 grama vlakana za normalnu funkciju organizma. Većina ih ljudi zbog ubrzanog načina života ne stigne ili zaboravi konzumirati u  preporučenoj dozi. Zašto bismo uopće trebali unositi toliko vlakana? Jer osim što pomažu kod zdravog pražnjenja crijeva, dobre su za uspješan gubitka kilograma. U kombinaciji s vodom nabubre, zbog čega daju osjećaj sitosti. Najčešće se na tržištu pojavljuju u obliku praha, no može se pronaći i u obliku kapsula.

Ublažavaju simptome zatvora i nadutosti

Ovaj prirodan laksativ pomaže kod ublažavanja zatvora i neugodnih nuspojava. U početku se vežu na djelomično probavljenu hranu koja prelazi iz želuca u tanko crijevo. Tada pomažu u apsorpciji vode, što povećava veličinu i vlagu stolice. Zbog toga mnogi psyllium ljuskice koriste za bolju regulaciju cjelokupnog probavnog sustava.

Ako želite obnoviti crijevu mikrofloru, pokušajte s doručkom koji uključuje probiotik i psyllium ljuskice. Pomiješajte 2dl jogurta ili kefira s 2 čajne žlice psylliuma. Nakon što ste doručkovali popijte nekoliko čaša vode. Ljuskice će u crijevima na sebe prirodno vezati tekućinu zbog čega se preporučuje dodatni unos vode kako bi se izbjegla blaga dehidriranost organizma.

Kako ih uklopiti u prehranu?

Osim što ih možete jesti u kombinaciji s jogurtom, psyllium možete koristiti kao dodatak finim jelima. Kako nemaju okus i miris, možete ih dodati u bilo koje jelo i neće mu promijeniti trenutačni okus.

Ako ne možete zamisliti fino varivo od povrća bez zaprške, a ne preferirate pšenično brašno u prehrani, ova biljna vlakna su odlična alternativa. Osim što imaju jako malo kalorija i ugljikohidrata, ne sadrže gluten zbog čega su pogodne za osobe koje ne toleriraju taj protein.

Dovoljno je dodati dvije do tri čajne žličice ljuskica u varivo, pričekati da nabubre i puste sluz. Nakon toga ćete dobiti savršenu gustoću kao da ste u njega dodali klasičnu zapršku. Možete ga dodati i u tijesto za pripremu kruha ili u pekmez da biste pojačali gustoću. Ako vam je smjesta za palačinke ispala prerijetka, za manju kalorijsku vrijednost umjesto brašna dodajte psyillium ljuskice.

Psyllium ljuskice su zanimljive i veganima jer djeluju kao zamjena za jaje. Odlične su kod pripreme domaćih krekera od suncokretovih sjemenki i žitarica. Jedna velika žlica ljuskica će u kombinaciji s vodom kreirati želatinastu smjesu koja će odlično povezati ostale sastojke.

IZVOR: https://www.adiva.hr/

SLIKA: https://pixabay.com/

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!