U zimskim danima puno češće koristimo pećnicu za pripremu slasnih recepata, te se često dogodi da nešto iskapa, skupe se razne masnoće koje se, ako ne operemo pećnicu, nakon svake upotrebe dodatno stvrdnu i poslije ih je teže odstraniti. No to je nekada, budimo iskrene, dosadan i zahtjevan posao, koji izbjegavamo koliko je moguće, pa se na kraju okrećemo skupim, potencijalno štetnim i apsolutno zamjenjivim kupovnim sredstvima za čišćenje. Zanimljiv podatak je da je zajedno s rastom masovne upotrebe kemikalija u svakodnevnom životu zadnjih 50-ak godina krenuo i porast malignih bolesti. Za čišćenje kuće zaista nije potrebno kupovanje za zdravlje opasnih sredstava jer već učinkovita rješenja imamo u našim kuhinjama i to nadohvat ruke. Na taj način, upotrebom prirodnih sredstava, zaštitit ćete sebe i cijelu obitelj od štetnog djelovanja mnogih kemikalija, a učinkovito ćete očistiti i dezinficirati svaki kutak doma. Čišćenje pećnice je zasigurno jedan od omraženijih poslova kada se govori o čišćenju kuhinje, no uz pravu pomoć uopće ne mora biti teško i zahtjevno. Danas vam donosimo nekoliko načina na koje pomoću prirodnih sredstava možete očistiti pećnicu od tvrdokornih masnoća.

Prije nego počnete čistiti pećnicu s bilo kojim od ovih načina, uklonite što više masnoća možete spužvom ili strugalicom za pećnice i šporete. Kako bi masnoće omekšale, možete u pećnicu staviti lim za pečenje s toplom vodom i malo sode bikarbone, te staviti da se zagrije do 220 stupnjeva. Otvorite pećnicu i ostavite da se ohladi, zatim nastavite čišćenje s nekim od sljedećih sredstava.

Ocat

Ocat je odličan za dezinficiranje mnogih površina, ali i za uklanjanje masnoća. U pola litre vode dodajte 100 ml octa,
poprskajte pećnicu i ostavite da djeluje pola sata. Očistite pećnicu abrazivnom spužvom, isperite toplom vodom i ostavite da se osuši. Ocat možete pomiješati i sa sodom bikarbonom i vodom tako da pospete pećnicu sa sodom bikarbonom, zatim pomiješate vodu i ocat, te poprskate po površini na koju ste nanijeli sodu bikarbonu. Ostavite da djeluje pola sata i oribajte pećnicu abrazivnom spužvom i isperite mokrom krpom.

Limun

Pomiješajte dvije čaše vode sa sokom tri limuna, te stavite u manji kalup za pečenje. Stavite u pećnicu i zagrijte je na 100 stupnjeva. Izgasite pećnicu i ostavite je otovrenu kako bi se ohladila. S pomoću mješavine limuna i vode, spužvom operite pećnicu i isperite mokrom krpom.

Soda bikarbona

ocat čišćenjeVjerojatno najučinkovitiji način za uklanjanje tvrdokornih masnoća iz pećnice je soda bikarbona. Sve što trebate je pomiješati sodu bikarbonu i vodu tako da dobijete gustu smjesu. Nanesite na sve prljave površine u pećnici i ostavite da odstoji par sati. Smočite abrazivnu spužvu i uklonite masnoće, te isperite mokrom krpom. Ako je pećnica jako prljava, možete ostaviti smjesu sa sodom bikarbonom da djeluje preko noći te ponoviti postupak dva do tri puta. Za čišćenje rešetke, nanesite sodu bikarbonu na abrazivnu spužvu, te dobro izribajte. Za ribanje stakla odlična je i aluminijska folija koju je dovoljno izgužvati, posuti staklo sodom bikarbonom i poprskati s malo octa, te ostaviti da djeluje 10-ak minuta. Na ovaj način ćete jednostavno i učinkovito očistiti staklo od pećnice.

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!