Bok!

Moje ime je Željana Tolj, a ovo je moj blog. Imam 32 godine i živim u jednom malom mjestu pored Zadra, Radovin. Veliki sam zaljubljenik u hranu i kroz ovaj blog bih vas htjela upoznati sa svojim načinom pripremanja hrane koji je inspiriran, kako tradicionalnim hrvatskim receptima, tako i internacionalnim kuhinjama. U mojoj kuhinji najvažnije mjesto zauzimaju začini sa svih strana svijeta. Svi koji me poznaju znaju za tu moju opsesiju, tako da imam sreću da mi sa svojih putovanja uvijek donesu suvenire u obliku raznih začina koje kasnije pokušam ukomponirati u recepte čije namirnice su nam dostupne, a da hrana ipak dobije neki internacionalni predznak.

Nastojim uvijek kuhati samo sa sezonskim namirnicama. I sama imam mali vrt u kojem uzgajam razno voće i povrće i zbog kojeg sam posebnu pažnju počela obraćati da sve što skuham bude ponajprije zdravo. Iako bi nam svima trebao biti prioritet koristiti namirnice iz našeg podneblja, nekada ne mogu odoljeti da umjesto maslinovog ulja upotrijebim kokosovo, sezamovo ili slična. Ja sam dosta kasno krenula u svoje kulinarske pothvate, oslanjajući se uvijek na to da mama uvijek kuha najbolje. A imala sam tu sreću da moja mama zbilja kuha odlično i raznoliko, tako da kad sam i sama počela s kuhanjem imala sam koga pitati za savjete. U početku mi je smetalo to kad bih mamu pitala za neku pomoć, a njen odgovori bi bio da sama moram osjetiti koliko nečega moram dodati, jer i sama kuha po osjećaju. Kasnije sam shvatila da je to istina. Kad kreneš kuhati s ljubavlju, kad u tom procesu uživaš, samo od sebe ti dođe koliko soli ti nedostaje ili kad je vrijeme za ugasiti pećinu.

Najprije sam krenula s pripremom kolača, kao i većina. Uvijek me privuku slastice koje imaju nešto zbog čega odskaču iz mase. Tako volim kardamom kombinirati s bijelom čokoladom, tonku ubaciti u sve kreme, napraviti sladoled od zelenog čaja. Iako se uvijek na kraju najviše veselim kolačima koji su prije svega jednostavni, a zbog te svoje jednostavnosti najčešće i najukusniji. Kad sam krenula s pripremom slanih jela, to su uglavnom bila jednostavna jela, primjerena svakodnevnoj kuhinji. S vremenom sam se ohrabrila, pa mi sad nije neobično kombinirati slatko i ljuto, da mi marinada za meso u sebi ima med, da u umake dodam kakao. Nisam profesionalni kuhar, čak ne znam spadam li u kategoriju amaterskih kuhara, ali znam da primam dosta pohvala za svoja jela, pa sam nakon dugog nagovaranja svojih prijatelja odlučila vlastite recepte podijeliti i s vama. Svaki recept koji ću objaviti sam sama isprobala, svaku sliku koju ću objaviti sam sama fotografirala, svako moje jelo zapravo predstavlja i dio mene. Moja kulinarska avantura je poprimila značajniji predznak kad sam svoja jela počela objavljivati na svom Instagram profilu (wishy9). Posebnu pažnju pridajem tomu da jelo ponajprije estetski privuče, jer smatram da ako nam nešto nije lijepo na tanjuru, samim time nas neće privući da ga kušamo, a eventualno i sami pripremimo. Iako, to je samo prvi korak na ovom putovanju. Osim izgleda, jelo ponajprije mora biti ukusno, a ako je i zdravo, dobijemo cijeli paket.

Ovim putem vas pozivamo da zajedno krenemo u ovu kulinarsku avanturu, da udružimo snage, razmijenimo iskustva i recepte.

Dobar tek nam svima!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!