Ubrzan način života donosi mnogo nepotrebnih stresnih i posljedično bolesnih stanja organizma suvremenom čovjeku. Dijabetes tipa 1 i 2, rezistencija na inzulin, oslabjela funkcija organa za probavu, detoksikaciju i transport hranjivih tvari, povećanje broja alergijskih, autoimunih i upalnih reakcija, brojne intolerancije, povećana razina masnoća u krvi kao i prekomjerna tjelesna težina samo su neke od uobičajenih tegoba današnje moderne civilizacije.

Iako se vidi da je zapadni čovjek danas potpuno zaboravio i odbacio prirodu, a počela je čini se i ona njega, jednu svoju skrivenu i zaboravljenu tajnu nam je ipak otkrila.

Ekstrakt sjemenki piskavice značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2

Jedna biljka, poznata još i antičkom čovjeku, sve više pobuđuje interes znanstvenika koji svakodnevno otkrivaju njena brojna ljekovita svojstva. Brojni biološki aktivni spojevi prisutni u ekstraktu sjemenja piskavice povećavaju vitalnost organizma i potiču proces samoiscjeljenja, a to je upravo karakteristika ljekovitog djelovanja pripravka iz prirode. Za ekstrakt sjemenki piskavice pouzdano se zna da snižava razinu glukoze u krvi, odnosno djeluje hipoglikemijski, sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara čime značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2 (čak i dijabetičari smiju uzimati male količine meda a piskavica u kombinaciji s medom još brže ostvaruje svoje djelovanje).

Uzimanjem ekstrakta piskavice prije jela značajno se snižava glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indeksom prije će vas zasititi i duže ćete se osjećati siti, što može smanjiti želju za međuobrocima.

Snižava povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi

Ekstrakt piskavice snižava i povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi i sprječava proces aterogeneze, odnosno ovapnjenja krvnih žila čime čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Osim toga, ekstrakt sjemenki piskavice ima i osobite hormonalne učinke te se preporučuje uzimati kao prirodna hormonska terapija. Pripravak je bogat fitosterolima, biljnim spojevima koji djeluju kao agonisti hormonalnog djelovanja i tako potiču pravilan rad muškog i ženskog hormonskog sustava.

Ekstrakt piskavice pomaže kod muških problema s povećanom prostatom, općenito lošeg libida i impotencije te neplodnosti, a kod ženskih tegoba pomaže u menopauzi jer stimulira metabolizam ženskih spolnih hormona, sprječava pojavu osteoporoze i osteopenije, pospješuje proizvodnju mlijeka kod dojilja, ublažava tegobe kod PMS-a (bolove, valunge, napetosti). Ekstrakt sjemenki ove ljekovite biljke ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva, a isto tako povećava antioksidacijski kapacitet organizma (povećava razinu vitamina E i C) čime usporava proces degeneracije i starenja te ima izrazit anti-age učinak.

Sprječava nastanak i izlučivanje žučnih kamenaca

Uz sve navedeno, piskavica sprječava nastanak i pomaže kod izlučivanja žučnih kamenaca jer smanjuje metabolizam kolesterola i njegovo deponiranje u žuč, smanjuje veličinu žučnih kamenaca i eliminira višak kolesterola iz žuči. Ova biljka najbogatiji je biljni prirodni izvor željeza (33mg/100g) što je važna osnova za dobar imunitet. Isto tako pomaže kod blažih i težih psihičkih stanja (tjeskoba, depresija, bipolarnog poremećaja) time što povećava razinu dopamina i serotonina, neurotransmitera ugode i sreće te na taj način popravlja raspoloženje i vraća zdravo stanje svijesti. Također dokazano stimulira i aktivnost hipofize koju potiče na proizvodnju hormona rasta. Pritom pojačani anabolički učinak izaziva ubrzan rast i razvoj novog tkiva, mišićnog, vezivnog, koštanog i drugog, a na čijem prirodnom djelovanju su jako zahvalni mnogi sportaši, atletičari i bodybuilderi.

Preporučuje se kod raka debelog crijeva, dojke, maternice i prostate

Toplo se preporučuje kao prevencija, ali i pomoćni biljni terapeutik kod raka debelog crijeva, dojke, maternice i prostate. Iako se zdravlje ne može kupiti, kad je u pitanju piskavica, postizanje optimalnog zdravlja je samo pitanje vremena. Zato se naoružajte strpljenjem i dobrom voljom i posegnite za zdravljem na način kako ga je priroda zamislila.

IZVOR: https://www.adiva.hr/nutricionizam/dodaci-prehrani-nutricionizam/dodaci-prehrani-mocna-tajna-iz-prirode-ljekovita-snaga-piskavice/

SLIKA: https://pixabay.com/

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!