Kuhinjska sol je neophodan sastavni dio čovjekove ishrane.

I teško nam je zamisliti ijedno dobro pripremljeno jelo u kojem ne bi bilo soli.

Međutim, kad kažemo da čovjek danas ne može biti bez soli, ne mislimo samo na ukus jela koje bi bilo bez nje pripremljeno već i na to da je uzimanje soli neophodno potrebno našem organizmu.

BOLESTI IZAZVANE NEDOSTATKOM ILI VIŠKOM KUHINJSKE SOLI

Postoje dvije vrste oboljenja u čijem liječenju značajnu ulogu igra prisutnost odnosno količina soli u organizmu.

U prvu vrstu spadaju ona oboljenja kod kojih se hrani mora dodavati sol. Na primjer kod grčeva i mučnine uzrokovano fizičkim naporom, znojenjem se gube velike količine vode i soli. Ako je stanje bolesnika s takvim grčevima teško, sol treba nadoknaditi što prije, a daje se otopljena u tekućini injekcijom u žilu da bi se što prije nadoknadila potreba organizma za natrijem.

I kod nekih drugih oboljenja koja prate povraćanje i proljevi organizam također gubi sol i vodu pa se oni moraju nadomjestiti prije no što nedostatak soli izazove negativne posljedice.

Nasuprot ovim primjerima, gdje je organizmu potrebna povećana količina soli, postoji čitav niz oboljenja kod kojih je upotreba soli zabranjena jer sol u ishrani može komplicirati bolest ili čak spriječiti ozdravljenje. U takve bolesti spadaju-bolesti bubrega,jetre i srca u fazi tzv. vodene bolesti.

U uznapredovalom stadiju tih bolesti u organizmu se poćinje zadržavati sol,a budući da ona veže na sebe vodu,poćinju otjecati pojedini organi i tkiva zbog smanjenog izlućivanja tekućine mokraćom.

Svaki gram zaostale soli veže na sebe oko 40 kubičnih centimetara vode,pa se zbog toga bolesnicima koji boluju od te bolesti zabranjuje uzimanje soli. Nakon uzimanja soli, stanovit dio zaostalog natrijevog klorida izlučit će se iz organizma mokraćom,što će ubrzati i izbacivanje zaostale vode. U koliko ne prestanu uzimati sol,kod takvih bolesnika će npr.poćeti oticati stopala, te će se otok širiti prema potkoljenicama,natkoljenicama i trbuhu.

Cvijet soli za posebne doživljaje

Baš kao što u industriji parfema postoji prestižna niche kategorija mirisnih remek-djela, kad je o proizvodnji soli riječ, to je – cvijet soli. Za razliku od obične soli koja se taloži na dnu morskih bazena, cvijet soli stvara se na površini u obliku tankih listića koji podsjećaju na cvjetne latice.

Ručno se ubire ujutro i navečer kad nema vjetra, nježno i oprezno da bi se očuvala njegova delikatna pahuljasta tekstura. Cvijet soli cijenjen je kao delikatesa za posebne gurmanske doživljaje. Osim što na jedinstven način aromatizira jela, izuzetno je bogat mineralima – sadrži ih čak osamdesetak – a zbog vrhunske kvalitete njihova je iskoristivost u organizmu optimalna.
Prirodna morska sol nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pa su njezini sastojci sačuvani. Upravo zbog toga je iznimno zdrava i pomaže kod sprečavanja ili liječenja mnogih bolesti ili zdravstvenih tegoba.

Jača imunološki sustav

Organizam je otporniji na gripu, alergije, viruse i ostale autoimune bolesti.

Astma

Morska sol je učinkovita i za smanjenje upala u dišnom sustavu. Usporava proizvodnju sluzi što olakšava disanje. Navodno, stavljanje malo morske soli na jezik nakon što popijete čašu vode, ima isti učinak kao inhalator.

Srce

Čaša vode s morskom solju može pomoći kod smanjenja visoke razine kolesterola, visokog krvnog tlaka te regulira rad srca. Izvrstan je borac protiv ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Dijabetes

Morska sol može pomoći da se smanji potreba za inzulinom jer je dobra za održavanje odgovarajuće razine šećera u krvi.

Osteoporoza

Tek nešto više od jedne četvrtine soli koja se nalazi u organizmu, pohranjeno je u kostima. Kad tijelu nedostaje soli i vode počinje ‘vući’ natrij iz kostiju što onda može dovesti do osteoporoze. Tako konzumiranjem puno vode i unošenjem morske soli u umjerenim količinama možete spriječiti osteoporozu.

Grčevi u mišićima

Dobar je izvor kalija stoga olakšava funkcioniranje mišićnih vlakana. Učinkovito djeluje protiv bolova i grčeva u mišićima.

Depresija

Pokazala se iznimno učinkovitom i u liječenju različitih vrsta depresije jer održava razine dvaju hormona koji su važni kako biste se što bolje nosili sa stresom. Ti hormoni su serotonin i melatonin i oni pomažu da se osjećate dobro,opušteno i imate kvalitetniji san.

Kada se priča o gorkoj soli, zapravo se priča o hidratiziranom magnezijevom sulfatu koji nosi još naziv epsomit, odnosno epsomska sol, a dostupna je u skoro svakoj ljekarni.

Epsomska sol nosi ime prema mjestu u Engleskoj, Epsomu, u kojem su se najprije prokuhavale mineralne vode kako bi se dobio ovaj magnezijev sulfat. Magnezijev sulfat u organizmu zamijenjuje magnezij te potiče vodu u probavi.

Oralno korištenje gorke soli

Funkcionira kao lijek za probavne probleme, odnosno ima laksativna svojstva, a pomoći će i onim osobama koje u organizmu imaju manjak magnezija. Simptomi manjka magnezija su slabost, grčevi u mišićima i nistagmus. No, prije nego koristite gorku sol oralno – važno je da se konzultirate sa liječnikom, pogotovo ako patite od nekog kroničnog oboljenja, poput bolesti vezanih uz srce, bubrege te dijabetes.

Gorka sol za ljepotu, protiv bolova i kao antistres

No, gorka sol ipak je magičan spoj koji vam može na niz načina.Gorka se sol koristi i za ugodne kupke, a na ovaj će način pomoći kod boli u mišićima, smanjiti bol nastalu od udaraca. Uz to, kupka sa gorkom soli pomoći će vam da se opustite. Naime, u toploj se vodi gorka sol razgradi, a magnezijevi ioni se razdvoje od molekula soli – magnezijevi ioni tada smanjuju stres te potiču lučenje hormona seratonina.

Smatra se kako gorka sol ima i utjecaj na arterijsko zdravlje te na taj način preveniraju ozbiljne zdravstvene kardiovaskularne bolesti. Naime, gorka sol smanjuje upale te štite elastičnost arterija, a savjetuje se tri do četiri puta tjedno kupati u gorkoj soli.

Također, magnezijev sulfat možete koristiti i za čišćenje pora, a recept je prilično jednostavan – u pola litre vode dodajte šalicu gorke soli i to nanesite na lice. Jednako tako, gorku sol možete koristiti i kao piling za cijelo tijelo – samo nanesite gorku sol na lice tijekom kupke kao što biste i piling.

Ako imate problema sa atletskim stopalom ili drugim gljivičnim oboljenjima na nogama, pola šalice gorke soli pomiješajte s toplom vodom i što duže natapajte noge u vodi – barem dok se voda ne ohladi. Gorka sol će smanjiti svrbež koji osjećate zbog infekcije, ali će i potaknuti i uspješnije liječenje.

Drugim riječima, gorka sol pomaže kod ublažavanja bolova različitih uzroka, od boli mišića do boli nastalih zbog uboda, ali i opušta tijelo te smanjuje osjećaj stresa.

Za što je sve kriv višak ili manjak soli u tijelu?

Svaka ljudska stanica sadrži 12 minerala, odnosno 12 biokemijskih soli, a njihov disbalans dovodi do brojnih tegoba – od slabljenja imuniteta, preko ubrzanog starenja do debljanja. A kad su minerali prisutni u svim živućim stanicama u savršenoj ravnoteži, osiguravaju dobro zdravlje.

No međutim kad se u organizmu poremeti ravnoteža, ono nam u obliku različitih simptoma šalje upozorenja da nešto nije u redu.

Kad je riječ o solima, njihovo prisustvo nije samo važno kako bi se nadoknadio manjak, nego soli pomažu tijelu da u slučaju bolesti kalij, magnezij, kalcij dođu na mjesto gdje su najpotrebniji.

Kalcijev fluorid (Calcium fluoratum) nalazimo u stanicama kože, kostiju i zubi, o njemu ovisi elastičnost svih tkiva naročito tetiva i hrskavica. Blagotvoran je kod tegoba povezanih s proširenim venama, hemoroidima, zatvorom i usporenom cirkulacijom. Pomaže pri uspostavljanju normalne cirkulacije krvi i kod povreda ligamenata i mišića. Također može biti indiciran kod tegoba koje pogađaju površinu kostiju, raspucanu i ozlijeđenu kožu te oštećenu zubnu caklinu. Manjak ove soli dovest će i do bržeg stvaranja bora, karijesa, paradentoze, lošijeg vida, bolova u zglobovima, gljivičnih infekcija i lomljivih noktiju.

Kalcijev fosfat (Calcium phosphoricum), poznat i kao regenerator stanica, pomaže u izgradnji svih stanica našeg tijela, naročito stanica kostiju (razgrađujući bjelančevine u aminokiseline). Ova je sol neophodna za stvaranje krvi i ima važnu ulogu u procesu zgrušavanja, a ujedno pomaže u čišćenju krvi i tkiva te u njihovoj regeneraciji. Također prevenira grčeve u mišićima i bolove za vrijeme menstruacije. Dobra je kod anemije, nesanice, gubitka apetita, bolesti kostiju, slabosti organizma, pomaže u apsorpciji hrane i kod usporenog probavnog sustava. Ako postoji manjak ove soli, kao simptom se može pojaviti pojačana potreba za slanim, začinjenim namirnicama i gaziranim napicima koji sadrže umjetne štetne fosfate.

Kalcijev sulfat (Calcium sulphuricum) djeluje uglavnom u vezivnom tkivu gdje podržava procese detoksikacije i pročišćavanja te pomaže u obrambenim reakcijama organizma, ključan je za pročišćavanje krvi i pomaže jetri u izbacivanju toksina. Ujedno je koristan kod sporog zacjeljivanja rana i kroničnih upalnih procesa, kod problema s aknama i čirevima te čestog osjećaja umora.

Rješenje protiv stresa i učestalih prehlada

Željezo-fosfat (Ferrum phosphoricum) vrlo je učinkovit u liječenju povišene temperature, bolova u ušima, krvarenja iz nosa, upale grla, viroza, prehlade, kašlja te nesanice. Kako je željezo sastavni dio hemoglobina u krvi (koji je zadužen za prijenos kisika), koristi se kada je tijelo podvrgnuto velikom stresu i fizičkom opterećenju. Utječe na cirkulaciju, djeluje kod anemije, umora te reumatskih bolova. Nedostatak ove soli uočava se u ljudi koji često imaju vrtoglavice.

Kalijev klorid (Kalium muriaticum) sastavni je mineral stanica mozga, živaca i mišića. Preporučuje se onima koji boluju od kroničnih bolesti koje su vezane uz oči, uši i grlo. Ublažava prehladu, promuklost, infekcije uha, upale grla i curenja nosa.

Kalijev fosfat (Kalium phosphoricum) igra važnu ulogu u uklanjanju mentalne i fizičke iscrpljenosti. Njegov disbalans u organizmu utječe na poremećaje živčanog sustava, uzrokuje glavobolju, nesanicu i tjeskobu. Uslijed česte preopterećenosti, zabrinutosti i povećane mentalne koncentracije troši se u pojačanoj količini. Koristan je ako želite ojačati životnu energiju, riješiti se umora, opstipacije, urinarnih infekcija i inkontinencije.

Nadutost i regulacija tjelesne težine

Kalijev sulfat (Kalium sulphuricum) važan je mineral kod kroničnih upala s obilnim sekretom, kod upala sluznica, sinusa te bronhija. Povoljno djeluje na respiratorne organe i na cirkulaciju. Zahvaljujući svom sulfatnom djelovanju, sol pomaže jetri u procesu čišćenja organizma. Kod osoba koje imaju manjak ovog minerala prisutan je velik broj pjegica i madeža po cijelom tijelu. Česti su problemi sa štitnjačom, nokti su lomljivi, a kosa brzo sijedi. Problemi kao što su psorijaza, perut i neki oblici pigmentacije kože ukazuju na njezin manjak.

Magnezijev fosfat (Magnesium phosphoricum) je još jedan mineral koji je sastavni dio kostiju, zuba, mozga, živaca, krvi i mišićnih stanica. Koristan je u liječenju grčeva u mišićima, manjih problema sa živcima, jakih glavobolja, menstrualnih grčeva te aritmije srca. Budući da je važan za rad srca, živčanog sustava, krvotoka, žlijezda i crijeva te da je odgovoran za aktivaciju preko 300 enzima u organizmu, njegov nedostatak potrebno je nadoknaditi.

Natrijev klorid (Natrium muriaticum) jedan je od važnijih tkivnih soli koji regulira tekućine u organizmu, a kako 2/3 tijela čini voda, disfunkcija na tom polju može dovesti do mnogobrojnih tegoba. Ima važnu ulogu u stvaranju novih stanica – naročito eritrocita. Važna je za održavanje kiselo-lužnatog stanja i neophodna za proizvodnju želučane kiseline. Glavobolje, herpes, alergije te isušena koža ukazuju na njegov nedostatak.

Mineral koji neutralizira pretjeranu produkciju kiselina u tijelu, uključujući i želučanu kiselinu je natrijev fosfat (Natrium phosphoricum). Regulira preradu masti i ugljikohidrata pa pomaže u regulaciji tjelesne mase. Reumatska oboljenja, bolesti želuca, bubrega i mjehura te gljivična oboljenja mogu biti posljedica manjka minerala. Pokazatelj neravnoteže ujedno je i povećana vrijednost masti u krvi, povećane količine kiseline u mišićima, što za posljedicu ima oticanje limfnih čvorova. Uloga mu je i izbacivanje viška mokraćne kiseline.

Čistač jetre i sol ljepote

Najvažnija uloga soli natrijeva sulfata (Natrium sulphuricum), poznatog i kao čistač jetre, čišćenje je organizma od toksina. S obzirom na to da vezuje višak tekućine na prirodan način putem mokraće i znoja, potiče njezino eliminiranje. Uz to, podražuje živce mjehura i žuči te na taj način regulira njihovo pražnjenje. Vrlo je važan za zdravo funkcioniranje jetre, slezene, bubrega i gušterače.

Titulu soli ljepote prema dr. Schüssleru nosi silicijev klorid (Silicea), koji čini sastavni dio svih stanica vezivnog tkiva odgovoran za njegov razvoj i snagu. Pomaže pri izbacivanju štetnih nakupina na koži i krvi. Pojava prijevremenih sitnih bora oko očiju, lomljiv nokti, slabašna kosa i tamni podočnjaci ukazuju na nedostatak ovog minerala.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!