21. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka. Tradiciju obilježavanja Dana jabuka na ovaj datum pokrenula je 1990. godine britanska organizacija Common Ground koja već godinama putem raznih projekata na maštovit način promiče povezanost zajednice s krajolikom koji je okružuje. Dan jabuka osmišljen je kako bi promovirao mnogobrojne sorte jabuka i niz pozitivnih učinaka koje to rajsko voće ima na naš organizam. S vremenom, mnogobrojne svjetske organizacije, škole, univerziteti prihvatile su objeručke tradiciju obilježavanja Dana jabuke. U Hrvatskoj se, doduše, taj dan obilježava 20. listopada, što je još uvijek nejasno kako se došlo do tog datuma.

Jabuka – zanimljive crtice koje možda niste znali

Jabuka, naime, pripada porodici ruža, jednako kao kruške i dunje. Osim što ima jako simboličko značenje, uživa veliku popularnost koja se prenosi i preko starih religijskih knjiga i mitologije. U svijetu postoji nekoliko tisuća sorti jabuka, nastale spontanim ili ciljanim križanjem. Kako biste probali sve vrste s tim da jedete jednu jabuku na dan, trebalo bi vam preko 20 godina :).

sorte jabukaDanas ih možemo kupiti tijekom cijele godine, no prirodno sazrijevanje ploda kreće se od kolovoza do kraja listopada. Trajanje zdravog ploda je od mjesec dana do četiri mjeseca, ovisno o sorti, zahvaljujući visokim količinama organskih kiselina, te je preporučljivo držati ih u hladnjaku jer će na sobnoj temperaturi jabuke istrunuti čak 10 puta brže! Jabuka je voće zaista posebnog okusa, a u nizu sorti koje postoje, zaista možete pronaći onu koja odgovara baš vašem ukusu. Jabuke, osim što ih možemo jesti svježe za međuobrok, su odlične i za pripremu marmelada, kolača i torti, te mnogih umaka i u kombinaciji sa slanim jelima. Imaju niz pozitivnih učinaka na naš organizam, te kao i većina starih poslovica, tako i ona Jedna jabuka na dan, tjera doktora van  je sasvim utemeljena. Pročitajte koji su to pozitivni učinci redovne konzumacije jabuka na naše zdravlje:

  • Udio vode u jabuci je 85%, dok ostatak čine ugljikohidrati i naravno, vitamini i minerali. Jabuke su bogate vitaminima iz B skupine, te vitaminima A,C i E. Odlična je kao međuobrok jer sadrži samo 40-ak kalorija te je prepuna vlakana čime daje osjećaj sitosti.
  • Zahvaljujući velikim količinama vitamina te antioksidativnom djelovanju, redovna konzumacija jabuka snižava razine lošeg „LDL” kolesterola, čime doprinosi očuvanju kardiovaskularnog sustava.
  • Bogata je vitaminom B1 koji je koristan u slučaju umora i razdražljivost.
  • Polagano žvakanje jabuke čisti zube i sprječava nastanak karijesa.
  • U slučaju zatvora korisna je konzumacija kuhanih jabuka, posebno za djecu koja često imaju problema s neredovitom probavom, a u slučaju proljeva, bolja je konzumacija svježih jabuka zbog veće količine pektina.
  • Znanstvenici tvrde kako je zbog veće količine pektina konzumacija jabuka odlična za detoksikaciju organizma jer eliminira otrovne tvari, pa se posebno preporučuje onima koji žive u većim gradovima gdje je smog preuzeo glavnu ulogu.liječnk jabuka
  • Konzumacija jabuka odlična je i za osobe koje boluju od dijabetesa jer pektin iz jabuke učinkovito smanjuje razinu glukoze u krvi poslije jela.
  • Američka središnja organizacija za istraživanje tumora preporučuje prehranu bogatu voćem i povrćem, no posebno ističu jabuke kao odličnog saveznika u sprječavanju nastanka i razvoja tumora. Naime, antioksidansi i fitokemikalije koje se nalaze u jabuci štite stanice od oksidativnog oštećenja koji uzrokuje tumore, potiče odumiranje tumoralnih stanica te sprječavaju, kao što smo naveli, nastanak i brzi razvoj tumora, posebno kada je riječ o crijevima i kolorektalnom tumoru.
  • Jabuke srednje veličine, konzumirate li je s korom, što je svakako preporučljivo, sadrži 4 grama vlakana. Dobar dio tih neprobavljivih vlakana je topiv u vodi, što uzrokuje formiranje želatinozne mase u našim crijevima koja zarobi u svojoj unutrašnjosti masti i višak šećera, te otrovne tvari, no i neke za organizam bitne mikronutrijente. To nam svakako govori i o činjenici kako ni sa zdravom hranom ne treba pretjerivati, već je umjerenost uvijek bila ključ dobrog zdravlja i uspjeha.
  • Jedite jabuke u vrijeme gripe i prehlade jer osim što jača imunitet zahvaljujući tome što je bogata vitaminima i mineralima, blagotvorno djeluje na probavni sustav koji je bitan za izgradnju odgovarajućeg imuniteta.

Dakle, sretan vam Dan jabuka i uživajte i vi u jabukama uz neki od naših ukusnih recepata!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!