Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, podrijetlom iz Kine. Rastom je sličan trstici, može narasti više od 1 metra u visinu i ima kopljasto lišće.  Poprilično je aromatičan, jakog i oštrog okusa i ugodnog mirisa. Đumbir je na tržištu dostupan u dva oblika – u prahu i zreli. Zreli đumbir, šire rasprostranjen, ima čvrstu kožu koja zahtijeva guljenje. Đumbir u prahu svakako je dostupniji od svježega,

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima.

Koristi i kao pomoć kod sprječavanja nadimanja.

Pospješuje kontrakcije srca, sprječava formiranje krvnih ugrušaka, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sustav. Ako se uzima redovito, suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje.

Ne preporučuje se uzimanje navečer jer uzrokuje nesanicu.

10 razloga zašto koristit đumbir svaki dan.

1. Potiče probavu olakšavajući tegobe poput nadutosti i grčeva.

2. istovremeno je sladak i ljutkast. Možete koristiti kada pripremate bilo koju namirnicu bogatu proteinima, poput piletine, svinjetine i govedine.

3. Đumbir je cijenjeni prirodni lijek protiv mučnine. Poznat je i po umirujućem, antibakterijskom učinku; djeluje protuupalno i ublažava alergije.

4. Od đumbira možete pripremiti fini čaj, možete ga narezati i grickati sirovog

5. Čaj od đumbira izvrsno okrepljuje poboljšava raspoloženje, zagrijava i pomaže u mršavljenju jer održava osjećaj sitosti.

6.  đumbir smiruje stres, ima protuupalno svojstvo i snižava kolesterol i krvni tlak.

7. Pomaže kod bolesti putovanja-mučnine.

8. Žene koje muku muče s bolnim mjesečnicama mogle bi do olakšanja doći ispijajući čaj od đumbira. pokazalo se kako je đumbir jednako učinkovit kao i ibruprofen kod bolnih grčeva

9. Eterično ulje đumbira grije tijelo, popravlja cirkulaciju i protok krvi. Zato je odličan lijek za bolne i umorne mišiće.

10.Koristi se za tretmane kose, a najpoznatiji je po tome što drži prhut pod kontrolom.

IZVOR:

https://ordinacija.vecernji.hr

Podravka.hr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!