Life is a combination of magic and pasta.“

Federico Fellini

Kao što poznata Fellinijeva izjava kaže da je život kombinacija čarolije i tjestenine, tako bi vas ovaj recept trebao ponukati da unesete malo čarolije u svoju kuhinju i odlučite se napokon napraviti domaću tjesteninu. Obećajem, uopće nije tako teško kao što možda mislite. I uvjeravam vas, da nakon što prvi put zasukate rukave i okušate se u njenoj pripravi, to sasvim sigurno neće biti posljednji put .

Moj prvi pokušaj je uslijedio nakon što sam sasvim slučajno jednom u supermarketu naletjela na jako povoljnu cijenu stroja za izradu tjestenine. Nakon što sam ga donijela kući, nije mi preostajalo ništa drugo nego pronaći neki dobar recept za tijesto. Malo sam istraživala i shvatila kako je najbolje da krenem s osnovnim tijestom za početak.

Ono na što vas najprije moram upozoriti jest da je tip brašna koji koristite jako bitan. Preporučam koristiti obično oštro brašno koje nam je svima dostupno i najčešće ga i imamo gotovo uvijek kod kuće. Ako želite eksperimentirati možete koristiti i pšenično durum brašno ili pšeničnu krupicu, iako je s njima malo teže raditi. Glatko brašno ne bih preporučila, posebice ako ga namjeravate ručno valjati. Od glatkog brašna ćete dobiti žilavo tijesto, koje je ručno iznimno teško razvaljati.

Iako tijesto možete strojno zamjesiti ja to uvijek radim ručno. Toplina vaših ruku će utjecati na elastičnost tijesta koje ćete kasnije lakše moći oblikovati. Ako ipak želite poštediti svoje ruke, a posjedujete procesor za hranu, stavite mu dodatak metalne oštrice i prepustite njemu da obavi sav posao.

A sada napokon krenimo na posao. Trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 300 g običnog oštrog brašna
  • 3 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

Na radnu površinu prosijte cijelu količinu brašna, ali tako da u sredini napravite lagano udubljenje. U njega dodajte lagano umućena jaja, sol i maslinovo ulje. Ovisno o vrsti brašna s kojim radite možda ćete morati dodati malo više ulja nego što piše u receptu. Najprije izmiješajte sastojke u udubljenju, te lagano dodavajte brašno u smjesu u udubljenju. Miješajte sve sastojke dok ne osjetite da je brašno upilo sva jaja. Tijesto bi trebalo biti vlažno, ali ne preljepljivo. Ako mislite da se tijesto previše lijepi, dodajte mu malo brašna tako da ga posipate po smjesi. Sada nastupa pravi posao. Tijesto najprije počnite gnječiti tako da držite jedan kraj, a drugi odgurujete od sebe dlanom. To bi trebalo raditi između 10 i 15 minute, sve dok tijesto ne postane posve elastično. Ako niste sigurno da li je tijesto skroz izgnječeno, uronite prst u njega i ukoliko je još ljepljivo, dodajte mu malo brašna i nastavite mijesiti. Kada ste zadovoljni s tijestom, pokrijte ga i pustite da ostoji do sat vremena.

Nakon sat vremana tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Stroj najprije postavite na najširi razmak. Provucite tijesto kroz stroj i nakon toga ga presavinite na tri dijela i ponovite valjanje nekoliko puta, postepeno smanjujući razmak između valjaka. Tada bi tijesto trebalo pustiti da se prosuši 15 minuta. Ovaj put sam radila dvije vrste tagliatella. Imala sam sreću koristiti domaća jaja tako da je ova intenzivna žuta boja upravo od njih. U drugu vrstu sam dodala tintu sipe. Sve tekuće dodatke uvijek treba dodati sa zadnjim jajem. Naravno, postoji bezbroj varijanti kod izrade tijesta. Poigrajte se sa začinima i bojama. Zelene možete dobiti sa špinatom tako da dvije žlice kuhanog i dobro procijeđenog špinata dodate s vlažnim sastojcima u udubljenje u brašnu. Dodajte mu niti šafrana, pire od rajčice, svježe bilje, zdrobljeni papar, sve što vam padne na pamet. Poigrajte se i dozvolite čaroliji s početka priče da vas obuzme.

Tagliatelle je potrebno nakon što izađu iz stroja objesiti preko pobrašnjene drvene drške. Ako je ne posjedujete, prebacite ih preko naslona stolice ili je položite ispruženu na pobrašnjenu kuhinjsku krpu. Ostavite je da se suši 2-3 sata. Svježa tjestenina s jajima se mora dobro osušiti prije nego li je spremite.

Ako se odlučite na ručno valjanje, tijesto je potrebno razvaljati u tanak ovalni list. Tijesto okrećite za 45⁰ i taj postupak ponovite do 10 puta.

Nadam se da vas duljina ovog teksta nije obeshrabrila, namjera je bila da vam objasnim detaljno cijeli postupak. Kad sam se i sama prvi put upustila u ovu avanturu svaki savjet mi je bio dobrodošao.

Ukoliko imate još koju teglicu šalše od ovog ljeta, ništa više vam ni ne treba.

Želim vam čarobnu pripremu i dobar tek.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!