Mnogo puta ste čuli kako bi čokoladu trebalo izbjegavati u širokom luku, no je li to zaista točno? Apsolutno ne! Naime, kakao i čokolada sadrže niz supstanci koje „surađuju” sa staničnim komponentama tako da stvaraju zaštitu od nastanka patoloških stanja kao i daljnjeg razvoja takvog stanja. Rađene su mnoge studije koje pokazuju kako kakao i čokolada zapravo na jako efektan način štite od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija u Italiji pokazala je kako je rizik za infarkt miokarda obrnuto proporcionalno povezan s konzumacijom čokolade, dosegnuvši smanjenje rizika od čak 77% uspoređujući grupu koja je konzumirala tri porcije čokolade dnevno naspram one koja je konzumirala manje od jedne porcije dnevno. Ovi podatci se odnose na konzumaciju tamne čokolade koja ima veći postotak kakaa (više od 70%). Sve to zahvaljujući flavonoidima, najbrojnijoj skupini polifenola, koji su snažni antioksidansi te neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice i usko su povezani s nastankom mnogih patoloških stanja, npr. hipertenzije. Neke od flavonoidima bogate namirnice su jabuke, čokolada, crno vino, luk, citrusno voće

Tamna čokolada – dodir zdravlja

kakaoTamna čokolada sadrži visoku razinu magnezija, čime je opravdano posezanje za čokoladnom u vrijeme stresa i razdražljivosti, te sadrži teobromin, sastojak jako sličan kofeinu koji smanjuje osjećaj umora i povećava koncentraciju. Također, kemijski sastav crne čokolade smanjuje razine kortizola, hormona stresa, čime redovna konzumacija, dugoročno može imati niz pozitivnih učinaka na opće zdravstveno stanje organizma. Konzumacija tamne čokolade povećava razine dobrog HDL kolesterola, čime na još jedan način povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav. No mliječna čokolada i čokolade s raznim slatkim punjenjima mogu uzrokovati blago podizanje razine lošeg, „LDL” kolesterola, no kao i uvijek, umjerenost igra glavnu ulogu.

Dakle, čokolada, ako je konzumiramo svakodnevno u manjim količinama, pogotovo tamna čokolada, ima niz pozitivnih učinaka na naš organizam, te je apsolutno ne treba izbjegavati, dapače. No to sve naravno vrijedi ako ste dobrog zdravstvenog stanja, odnosno ne bolujete, na primjer, od dijabetesa jer u tom slučaju treba pripaziti pri konzumaciji čokolade i izbjegavati sve što sadrži šećer, iako su mnoge studije pokazale kako nakon konzumacije čokolade šećer u krvi nema nagli porast (crna čokolada ima niski glikemijski indeks), već se postepeno podiže, za razliku od naglog porasta nakon konzumacije kolača, keksi i torti. Zaboravite i na povezanost konzumacije čokolade i nastanak akni jer do sada nije napravljena nijedna znanstvena studija koja potvrđuje tu tvrdnju.

Umjerenost je ključ zdravlja

Obično se sasvim krivo uz konzumaciju čokolade vežu debljanje i višak kilograma. Naime, za one koji su na dijeti, konzumacija čokolade izgleda kao nešto zabranjeno ili pak nešto što treba prigristi onako „ispod stola” da nitko ne vidi. Sasvim je krivo osobama s viškom kilograma (pogotovo velikim ljubiteljima čokolade) kategorički zabraniti konzumaciju čokolade zato što je jako bitno koncentrirati se i na psihološki aspekt koji je jednako važan kao i sama dijeta, odnosno unos kalorija. Za osobe s viškom kilograma najprikladnija je konzumacija tamne čokolade koja sadrži veći postotak kakaa, a samim time manje drugih sastojaka poput šećera, te iznimno je zdrava namirnica. Tajna naravno leži u limitiranju porcije na dvije kockice, ne više, čime ćete unijeti cca. 40 kalorija. Umjerenost je kao što već sigurno znate ključ za sve, a pogotovo dobrobiti za zdravlje.

Naveli smo vam nekoliko dobrih razloga da bez grižnje savjesti konzumirate preporučenu porciju čokolade dnevno, no ako vam nije posebno naglašeno od strane vašeg liječnika da je izbjegavate ili pak nemate problema s viškom kilograma, pogledajte kako pripremiti nekoliko pravih poslastica s tamnom čokoladom:

 

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15454274

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!