Vino je još od starih Rimljana smatrano izvorom života i najveća blagodat koju nam je majka zemlja podarila. Kako je jedna čaša vina dnevno, pogotovo crnog, dobra za naš organizam, potvrđuje nam i mediteranska dijeta koja je u cijelom svijetu simbol zdravog režima prehrane, dakle ne dijeta za gubitak kilograma, već pravi recept za dobro zdravlje. Vino osim što nam fino upotpuni obrok ili nas opusti uz drago društvo, ima niz pozitivnih učinaka na cijeli organizam, a ponajviše na srce i krvne žile.

Čaša vina za zdravo srce

Konstantno se rade epidemiološka istraživanja u različitim populacijama kako bi se otkrili svi pozitivni učinci vina na naš organizam. Naime do sada se vidjelo kako čaša crnog vina dnevno znatno smanjuje takozvani „loš”, odnosno LDL kolesterol u krvi, štiti od nastanka krvnih ugrušaka, te nas samim time štiti od mnogih kardiovaskularnih stanja. Pokazalo se i kako je kardiovaskularni mortalitet mnogo manji kod osoba koje konzumiraju do 300 ml vina dnevno, nego kod osoba koje ga uopće ne konzumiraju ili pak pretjeruju u konzumaciji. Iako je već dobro poznato kako alkohol povisuje krvni tlak, redovita konzumacija crnog vina smanjuje krvni tlak. Sve ovo zahvaljujući polifenolima (u ovom slučaju rezervatrolu), kojima obiluje još jedna „zabranjena” namirnica, čisto da vam je spomenemo, a to je tamna čokolada.

casa crnog vinaPolifenoli su biljni spojevi čiji unos u organizam ima niz pozitivnih učinaka. Polifenoli su snažni antioksidansi, koji oslobađaju naš organizam od toksina, štite stanice od štetnog učinka slobodnih radikala koji su jedan od glavnih posrednika u nastanku mnogih malignih bolesti, usporavaju starenje organizma i još mnogo drugih pozitivnih učinaka. Iako je i bijelo vino bogato polifenolima, crno vino ih sadrži čak 10 puta više, te se i zbog toga preferira konzumacija crnog naspram bijelog vina. No, dobra vijest za one koji ne vole crno vino je u studiji koja je pokazala kako umjeren unos etanola iz bilo kojeg alkoholnog pića poboljšava metabolizam lipoproteina i ima blagotvorni učinak na kardiovaskularni sustav.

Dakle, konzumacija crnog vina će nam zasigurno pomoći u održavanju kardiovaskularnog sustava zdravim, što uvelike može produžiti životni vijek, pogotovo ako uzmete u obzir da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u svijetu. Naime, napravljena su mnoga istraživanja kako bi se zaključilo kako u Francuskoj, gdje njihova prehrana sadrži mnogo više zasićenih masnih kiselina nego prosječna prehrana stanovništva u drugim zemljama, imaju znatno nižu stopu obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači su zaključili da je glavni ključ takozvanog francuskog paradoksa upravo u redovitoj konzumaciji vina.

Osim što nam održava kardiovaskularni sustav zdravim, crno vino je, zahvaljujući rezervatrolu odlično i kao pomoć ljudima koji pate od kroničnog stresa i tjeskobe jer potiče izlučivanje endorfina, takozvanih hormona sreće. Napomenimo i kako su znanstvenici sa Sveučilišta Leicester u Velikoj Britaniji dokazali kako redovita konzumacija crnog vina može smanjiti rizik od nastanka tumora debelog crijeva za više 50 posto, te dodatno širenje tumoralnih stanica. U Massachusettsu na Institutu tehnologije provedena su istraživanja koja su pokazala kako određeni sastojci u crnom vinu aktiviraju gen koji je odgovoran za sprječavanje nastanka novih masnih stanica i eliminaciju postojećih. Dakle, postoji više razloga zbog kojih je dobro redovito konzumirati crno vino, čemu će se mnogi radovati, no bitno je napomenuti kako je preporučeno popiti do 300 ml crnog vina dnevno, ne više od toga jer u tom slučaju je utjecaj etanola takav da će poništiti sve korisne učinke ostalih sastojaka u vinu.

A kada birate vino sjetite se ovih riječi: Život je prekratak da bi pili loše vino.  – Johann Wolfgang von Goethe

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!