Zašto zimi trebamo jesti kiseli kupus?

Prava je riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala. Kiseli se kupus veže uz vitamin C i jačanje imuniteta no bilo bi nepravedno zanemariti njegove druge sastojke i blagodati koje pruža organizmu.

Brojni su razlozi da svoju svakodnevnu prehranu obogatimo jelima na bazi kiselog kupusa. No s obzirom na njegovu ljekovitost, nisu na odmet ni blagotvorne kure sirovim kiselim kupusom, kojima na vrlo jednostavan i prirodan, ali učinkovit način možemo i dodatno ojačati organizam, spriječiti pojavu nekih bolesti ili se riješiti nekih zdravstvenih teškoća.

Kiseli kupus je jedna od prvih konzerviranih namirnica. Još su ga vojnici drevnog Rima nosili sa sobom u rat jer su već tada iskustveno znali kako pruža učinkovitu zaštitu protiv različitih crijevnih bolesti.

Kiseli kupus danas je jedan od gastronomskih simbola središnje i južne Europe.  Za njegovo kiseljenje koriste se bakterije mliječno-kiselog vrenja koje inače nastanjuju površinu listova. Kiseljenje traje mjesec i po do dva, zavisno od sorte kupusa, temperature okoline i sl. Dodatkom soli stvaraju se povoljni uvjeti koji potiču razmnožavanje poželjnih probiotičkih bakterija, a remete razvoj nepoželjnih. Osim toga, tijekom kiseljenja, aktivnošću bakterija mliječno-kiselog vrenja stvara se mliječna kiselina koja, uz ostale produkte njihovog metabolizma (npr. bakteriocine), dodatno sprječava razmnožavanje štetnih bakterija.

Kiseli kupus djeluje protuupalno, snižava koncentraciju kolesterola u krvi, pomaže probavi, jača imunitet. Kiseljenjem kupus mijenja svoj okus i teksturu te postaje sasvim nova namirnica. Kvalitetu kiselog kupusa podcjenjujemo, jer bi se s pravom trebao nazvati superhranom. Hranjive tvari u sirovom kupusu kao namirnici te aktivne tvari nastale njegovim kiseljenjem zajedno djeluju pozitivno na naše zdravlje. Pojednostavljeno govoreći, kupus zadržava cijenjene karakteristike kupusnjača, a kiseljenjem dodatno dobiva na vrijednosti. U konačnici je kiseli kupus izvor karotenoida, folata, vitamina C, mangana, prehrambenih vlakana. Nadalje, tu su i glukozinolati, koji potiču antioksidativnu aktivnost enzimskih sustava u organizmu, flavonoidi, koji štite krvne žile od oksidativnih oštećenja, te izotiocijanati, koji smanjuju rizik od pojave nekih vrsta raka.

Kiseli kupus sadrži bakterije mliječno-kiselog vrenja bez kojih bi u crijevima prevladale patogene bakterije i gljivice te izazvale različite bolesti. Osim toga, dobre probiotičke bakterije pomažu liječenje proljeva, zatvor stolice, olakšavaju tegobe kod iritabilnog crijeva, infekcija mokraćnog sustava, a smanjuju rizik za pojavu kandidijaze.

Jedan od razloga blagotvornog utjecaja kiselog kupusa na zdravlje u činjenici je da su njegovi nutrijenti lakše dostupni nego u svježem kupusu. Neki vjeruju da je iskoristivost vitamina C iz kiselog kupusa čak 20 puta veća nego iz sirovog.

Želimo li da naša svakodnevna prehrana bude kvalitetna, povrće neizostavno mora biti njezin sastavni dio. Treba ga konzumirati i za ručak i za večeru. Ipak, nije svejedno kako ga pripremamo. Primjer za to je upravo kiseli kupus. Obiluje vitaminom C, no valja imati na umu da je to nutrijent topiv u vodi te se povećano gubi dugotrajnim ispiranjem kiselog kupusa. Stoga prije pripreme jela kupus isperite tek toliko da se ukloni višak soli.

S obzirom na to da je vitamin C osjetljiv na visoku temperaturu, kiseli je kupus najbolje jesti na salatu. Kupus malo isperite te mu dodajte usitnjeni peršin, češnjak i maslinovo ulje. Ukusna je i salata od kiselog kupusa začinjena češnjakom, paprom, slatkom paprikom i maslinovim uljem.

Kiseli kupus s voćem?

Potrebno vam je: 40 g zelene salate, 1 jabuku, 100 g svježeg ananasa, 1 mandarinu, 150 g kiselog kupusa, 75 g jogurta, 1/2 žličice mljevenog kima, papar.

Priprema: Zelenu salatu operite, posušite i složite na tanjur. Jabuku operite, razrežite na 8 dijelova, izvadite sjemenke i narežite na tanke ploške. Ananas ogulite i narežite na kockice. Mandarinu ogulite i razdijelite na kriške. Voće pomiješajte s kiselim kupusom i stavite na tanjur sa zelenom salatom. Od jogurta, papra i kima umutite umak i njime prelijte salatu.

Dobar tek!

Oblog od kiselog kupusa

Ovaj pročišćujući oblog preporučuje se za masnu kožu s proširenim porama: ugrijte 200 ml soka od kiselog kupusa (rasola) i njime natopite gazu. Punu šaku sirovoga kiseloga kupusa nanesite na lice i prekrijte gazom. Ostavite da djeluje 20 minuta pa isperite mlakom vodom.

IZVOR: https://www.glas-slavonije.hr/https://www.adiva.hr/

SLIKE: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!