Ananas ima malo kalorija, gotovo da ne sadrži zasićene masti i kolesterol, a bogat je vitaminima A, B, C, manganom, bakrom i drugim mineralima i hranjivim tvarima koje naše tijelo treba redovito. Sezona mu je od ožujka do lipnja.

Ananas je voće cilindričnog oblika, zelenkaste, smeđe ili žute kore, s lišćem koje je na jednom kraju plavozelene boje. Vlaknasto meso ananasa žute je boje, jake, kiselo-slatke arome. Iako je uvriježeno mišljenje da ananas potječe iz Južne Amerike, Europljani su ga otkrili krajem 15. stoljeća na Karibima. Nakon neuspjelih pokušaja uzgoja ananasa u Europi bilo je očito da je za njegov rast potrebna tropska klima. Do kraja 16. stoljeća, portugalski i španjolski istraživači raširili su ananas po azijskim i afričkim kolonijama. U prošlosti je, zbog dugog transporta, svježi ananas bio prava rijetkost pa je postao simbol luksuza i prestiža.

Obiluje bromelainom

Nutritivno najzanimljivija tvar u ananasu je ekstrakt bromelain. Sastoji se od probavnih enzima – cistein proteinaza. Bromelain je prisutan u svim dijelovima biljke, a ekstrahira se iz stabljike i kore ananasa, gdje je prisutan u najvećoj koncentraciji. Iako se u početku mislilo da bromelain ima pozitivan utjecaj isključivo na probavni sustav, detaljnija istraživanja dokazala su njegova protuupalna i antikoagulacijska svojstva. Bromelain je enzim koji katalizira reakciju razgradnje proteina tj. bjelančevina. Koristi se za:

  • terapiju bolesti urinarnog trakta uz antibiotike,
  • olakšanje boli kod sportskih ozljeda,
  • nedostatno lučenje želučanog soka,
  • olakšanje probave.

Istraživanje britanskih znanstvenika, objavljeno još 2010. godine u časopisu Cancer Letters, je pokazalo da bromelain može zaustaviti rast stanica tumora poput tumora dojke, debelog crijeva i kože.

Organizam puni energijom

Osim bromelaina, ananas je odličan izvor vitamina C koji nas svojim antioksidativnim djelovanjem štiti od slobodnih radikala i pruža podršku imunosnom sustavu. Dijeta bogata vitaminom C pozitivno utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava te umanjuje bol u zglobovima uzrokovanu artritisom. Također, preventivno djeluje na nastanak infekcije uha, prehlade i gripe. Ananas poboljšava i energetsko stanje organizma zbog udjela vitamina B1 i minerala mangana koji imaju ključnu ulogu u radu enzima za proizvodnju energije i antioksidativnu zaštitu organizma. Ananas je i dobar izvor vitamina B(sudjeluje u mnogim enzimskim reakcijama), folata (vitamin B9) i bakra (bitan element za apsorpciju željeza), čiji nedostatak uzrokuje simptome slične anemiji. Ananas je dobar izvor dijetalnih vlakana zbog čega dodatno, uz enzime prisutne u bromelainu, pozitivno djeluje na rad probavnog sustava i peristaltiku crijeva.

Doprinosi zdravlju kostiju

Ananas je jedan od glavnih izvora mangana koji može pomoći u suzbijanju osteoporoze i poboljšava ukupnu gustoću kostiju i minerala. Mangan doprinosi održavanju normalnih kostiju.

Doprinosi gubitku težine

Ananas je, poput većine voća, namirnica male kalorijske vrijednosti. Superhranjiv je, a niskokaloričan – jedna šalica svježeg ananasa ima samo 76 kalorija. Bogatog je okusa i iznimne nutritivne kvalitete. Pruža antioksidativnu zaštitu i pozitivno djeluje na krvožilni i probavni sustav. Odlično se uklapa u shakeove i jogurte. Može se dodati u sve voćne i većinu salata od povrća kojima obogaćuje okus i povećava nutritivnu kvalitetu. Konzerviranjem i termičkom obradom uništava se aktivnost bromelaina, zato se preporučuje jesti svjež ananas. Da bi organizam najbolje iskoristio blagodati svježeg ananasa, najbolje ga je jesti jedan do dva sata prije ili nakon obroka.

Ananas je najukusniji kada se poslužuje na sobnoj temperaturi. Iako ga čuvanje u hladnjaku može učiniti svježijim, izgubit će na okusu. Ako ga ipak čuvate u hladnjaku, stavite ga na najvišu policu jer u tom dijelu hladnjaka temperatura najviša. Izbjegavajte čuvanje u zatvorenoj plastičnoj vrećici. Ananas, i kao namirnica i kao dodatak kozmetici, pročišćuje kožu i pomaže uklanjanju celulita. Izvrstan je i za prirodni detox.

Izvrsno rješenje za akne

Zahvaljujući sjajnim protuupalnim svojstvima vitamina C i Bromelaina, ananas pročišćava kožu i štiti je od slobodnih radikala. Ovo ukusno voće pomaže u postizanju lijepe i čiste kože, održava je zdravom i mladenačkom. Zapravo, ananas pruža toliko benefita za vašu kožu da bi ste ga trebali koristiti kontinuirano u njezi kože. Već nanošenjem soka od ananasa na lice na minutu ili dvije, vaš ten će odmah biti osvježen jer ananas hidrira i osvježava kožu te joj daje sjaj. Sok od ananasa potiče proizvodnju kolagena, zateže kožu i poboljšava njenu elastičnost i fleksibilnost, tako sprječava stvaranje bora i sitnih linija na licu. Također ima svojstva izbjeljivanja i posvjetljivanja kože. Maske za lice od ananasa mogu vam pomoći u postizanju lijepog i ravnomjernog tena.

Poboljšava vid

Zbog visoke razine antioksidanata i vitamina C, ananas smanjuje rizik od očnih bolesti. Beta karoten i vitamin A koji se nalaze u ananasu podržavaju vid i potiču zdravlje očijute sprječavaju pojavu raznih bolesti povezanih sa starenjem.

Regulira krvni tlak

Među ostalim vitaminima i mineralima ananas sadrži veliku količinu kalija koji smanjuje napetost krvnih žila i potiče pravilnu cirkulaciju krvi u različitim dijelovima tijela, doprinosi održavanju normalnog krvnog tlaka.

Ananas – nuspojave

Iako je konzumacija generalno sigurna, ne preporučuje se veća konzumacija ovog slatkog voća. Zbog toga što sadrži enzim bromelain koji razgrađuje proteine te vitamin C, previše ananasa može uzrokovati:

IZVOR: https://www.krenizdravo.hr/https://www.adiva.hr/https://ordinacija.vecernji.hr/

SLIKE: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!