Kada čujemo riječ pesto, prvo što nam padne na pamet je naravno poznati talijanski aromatični umak od bosiljka. Naime, naziv za taj umak, odnosno pesto, dolazi od talijanske riječi pestare što znači ‘gnječiti, tući’, pa je taj naziv dobio zbog načina na koji se priprema. Pesto ili umak od bosiljka se priprema uz pomoću mužara i tučka, a gnječe se listovi s pinjolima, parmezanom i lukom, te se postepeno dodaje maslinovo ulje. Međutim, mužar i tučak danas više nisu „obavezni” dio kuhinjskih pomagala, pa se tako neki moraju koristiti blenderom ili pak stajaćim mikserom kako bi napravili pesto. Što se tiče originalnog recepta za pesto, to bi svakako trebalo izbjegavati, ali za sve ostale varijante pesta, odnosno usitnjavanja povrća i začinskog bilja kako bi se dobio ukusan svježi umak može se slobodno koristiti blender.

Pesto od kopriveDanas postoji mnogo varijanti originalnog recepta za pesto, dakle, možemo slobodno reći da se pod ovim imenom kriju svi oni recepti pri kojima se koriste namirnice koje se termički ne obrađuju, već se usitnjavaju zajedno s maslinovim uljem i začinskim biljem. Ovisno o ukusu, u svaki pesto se dodaju orašasti plodovi, najčešće pinjoli, no možete dodati i bademe, orahe ili pak lješnjake.

Pripazite na porcije

S obzirom na veću količinu maslinovog ulja i orašastih plodova, pesto je umak s većim brojem kalorija, pa je dobro pripaziti na veličinu porcije ako iz bilo kojih razloga morate paziti na unos kalorija – naime, 100 g umaka od bosiljka sadrži otprilike 500 kcal. Preporučena porcija umaka je 40 g ako se koristi kao umak za tjesteninu ili pak njoke. Kada pravite pesto sa začinskim biljem ili rikulom morate ostaviti listove da se u potpunosti osuše nakon što ih operete. Što se tiče kvalitete namirnica, tu je sve jasno. Što su kvalitetnije i svježije namirnice, to će pesto biti ukusniji. Pazite da su svi listovi zdravi i lijepe jednolike boje, a ono što zasigurno podiže na višu razinu okus pesta je upotreba ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Dakle pripazite i na kvalitetu ulja koje koristite, a za pokoji korisni savjet pri kupnji kvalitetnog ekstra djevičanskog ulja pročitajte ovdje.

pesto od suhih rajcica

Kako pohraniti pesto

Pesto je slastan svježi umak koji možete koristiti uz sve vrste tjestenina, njoke, kao premaz za bruskete ili pak za upotpuniti mesna i riblja jela. Kao i većinu drugih umaka, i ovaj možete pohraniti u hladnjaku na nekoliko dana, no najbolje ga je zamrznuti te vaditi po potrebi. Staklenke je dobro sterilizirati prije nego u njih stavite pesto pazeći da su potpuno suhe bez kapljive vode i naravno, dobro ih zatvorite poklopcem. Odlučite li se za zamrzavanje, možete ga zamrznuti u staklenim bočicama koje su praktičnije za vađenje pesta, iako ih možete staviti u plastične vrećice. Drugi jednostavan način za zamrzavanje je posebno praktičan ako imate namjeru koristiti manje porcije pesta recimo kao premaz za bruskete ili meso, a to je da stavite pesto u kalupe za led (najbolje silikonske), te ga po potrebi izvadite.

Preporučujemo da pogledate ovih 5 jednostavnih recepata za savršen domaći pesto:

Pesto genovese

Pesto od koprive

Pesto od suhih rajčica

Pesto od rikole

Pesto od tikvica

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!