Danas vam donosimo 6 jednostavnih i ukusnih recepata s tjesteninom, jednom od glavnih namirnica svjetski poznate i priznate mediteranske dijete koja ne samo što vam može pomoći u održavanju idealne tjelesne težine, već i u sprječavanju ubrzanog starenja organizma i prevenciji mnogih malignih bolesti. Naime, ova namirnica se od 2011. godine nalazi na popisu UNESCO-ove zaštićene nematerijalne baštine čovječanstva.

tjestenina s rajčicamaTjestenina vuče korijene još iz mlađeg kamenog doba (oko 8000 g. pr. K.) kad je čovjek počeo uzgajati žitarice te ih ubrzo naučio mljeti, a naknadno i miješati s vodom te kuhati. Danas je visoko zastupljena i korištena namirnica diljem svijeta, te se na vrlo brz i jednostavan način, čak i za one kojima kuhanje nije jača strana, može pripremiti uz širok spektar drugih namirnica. Tjesteninu nažalost prate i mnoge predrasude, poput one da potiče nakupljanje kilograma te da ima visoki glikemijski indeks. No, to i ne mora biti istinito pridržavate li se nekoliko sitnih pravila, od toga da obratite pozornost na količinu tjestenine, vrstu umaka te način na koji je kuhate.

Sto grama tjestenine sadrži otprilike 360 kcal, od čega 70 % ugljikohidrata, 15 % bjelančevina te zanemarivu količinu masti. Dakle, pazite da porcija tjestenine bude između 60 i 80 g, te naravno pazite li i na liniju, budite jednako oprezni s umakom. Ako skuhate tjesteninu ‘al dente’ (talijanski izraz u gastronomiji za način kuhanja tjestenine i riže), što znači da tjestenina mora biti čvrsta pod zubima, ne mekana, odnosno ne prekuhana, bit će lakše probavljiva i imat će manji glikemijski indeks od prekuhane tjestenine. No, zašto komplicirati previše… Pripremite ove sočne i jednostavne recepte s tjesteninom i garantiramo vam da nećete pogriješiti!

Špageti s vongolama (kućicama)

Tjestenina sa slanim srdelama, maslinama i pinjolima

Brza salata s tjesteninom

Tjestenina s tikvom

Tjestenina s kozicama i gljivama

Tjestenina s tunom, kaparima i maslinama

Tjestenina s feta sirom i umakom od bosiljka

Tjestenina s tikvicama i škampima

Špageti alla carbonara

Špageti puttanesca

Dobar tek!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!