Najbolji način da tijekom cijele godine uživamo u blagodatima prirode je pomna i pravilna priprema zimnice. Zimnicu možemo upotpuniti raznim umacima, povrćem u ulju ili octu, marmeladama, sirupima i sokovima. Ono što je jako bitno kod pripreme zimnice jest, naravno, pravilno steriliziranje staklenki, pa pročitajte 4 načina kako pravilno sterilizirati staklenke.

Steriliziranje staklenki u pećnici 1 (za marmelade)

Morate ih dobro oprati i osušiti čistom krpom. Stavite staklenke u pećnicu koju trebate zagrijati do 80 stupnjeva. Kada peć postigne željenu temperaturu, ugasite je, stavite vruću marmeladu u vruće boce, vratite ih u pećnicu i zagrijte do 100 stupnjeva. Izgasite peć i zatvorite boce poklopcima te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade.

Steriliziranje u pećnici 2

Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva te stavite staklenke i poklopce.Ostavite da stoje 5 minuta na toj temperaturi, zatim ugasite pećnicu i ostavite ih dok se potpuno ne ohlade.

sterilizacija staklenkiSteriliziranje u posudi

Koristite visoku posudu u koju stavite gazu tako da krajevi prekrivaju rub posude. Stavite staklenke s vrhovima prema gore. Stavljate li više staklenki, stavite gaze između staklenki kako se ne bi razbile kada vrije voda i diraju se. Napunite vodu tako da prekrije staklenke za barem 5 centimetara. Kada provrije voda, malo smanjite vatru i nakon 15 minuta dodajte poklopce. Deset minuta nakon što ste dodali poklopce izgasite vatru i ostavite da se voda ohladi. Kada se voda ohladila, izvadite staklenke i poklopce te ih stavite u peć s vrhovima okrenutim prema dole da se dobro osuše na 40 stupnjeva.

Steriliziranje u mašini za suđe

Ovo je možda najjednostavnija metoda sterilizacije staklenki i nosi sa sobom najmanje rizika. Složite poklopce i staklenke u mašinu i stavite na najvišu temperaturu, na program koji traje najmanje pola sata. Izvadite staklenke i ovisno o tome s čim ih punite, ostavite ih da se ohlade ili ih pak punite dok su još tople. Staklenke perite u mašini za suđe bez drugog posuđa.

Nekoliko napomena

Za bilo koji od ovih načina sterilizacije staklenki savjetujemo vam da koristite debele kuhinjske rukavice kako se ne biste opekli i pripazite, jer pri većim temperaturama može doći do prskanja stakla. Staklenke ne bi smjele biti napunjene do vrha, Marmelada od jagodatreba svakako ostaviti malo praznog prostora. Kada pripremate marmelade ili džemove dovoljno je ostaviti 1 cm od vrha, no punite li staklenke koje nakon zatvaranja zahtijevaju termičku obradu poput umaka (od rajčica npr.) ili pak stavljate povrće u ulje ili ocat, uvijek ostavite barem 2 cm prostora od vrha. Također, prije zatvaranja poklopca kuhinjskim papirom očistite vrh staklenke.

Što se tiče sterilizacije staklenki za čuvanje namirnica u ulju i octu nije potrebno naknadno termičko obrađivanje, ali morate paziti da nakon što napunite staklenke nema balončića zraka. Sokove i određene umake napunite u staklenke, poklopite i stavite u visoku posudu s vodom tako da pokriva staklenke, omotate ih gazama kako se ne bi udarale jedna o drugu, pa dovedite vodu do vrenja. Vruće marmelade i umake punite u isto tako vruće staklenke, a potom ih je potrebno dobro zatvoriti poklopcem, okrenuti staklenku naopako i ostaviti da se ohladi kako bi se stvorio vakuum koji osigurava dulje trajanje proizvoda. Kada se ohlade, okrenete ih i znat ćete da se stvorio vakuum tako da kada pritisnete sredinu poklopca – ne smije se čuti „klik”.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!