Peršin ili petrusimul, kako kažu u Dalmaciji, je jedan od najkorištenijih biljnih začina u kulinarstvu. Naime, koristimo ga za veliki niz recepata, od juha, umaka za tjesteninu, premaza za meso i ribu, u salatama itd. Malo je predjela i glavnih jela u kojima se peršin ne dodaje, jednako kao sol i papar, jer sa svojom posebnom aromom obogaćuje svako jelo. Vjerojatno se svima dogodilo da ste kupili lijepi svježi svežanj peršina, a bar polovica bi brzo požutjela u hladnjaku, pa bi vam ga nedostajalo baš kada ste ga žarko željeli dodati u jelo. Iako je peršin dostupan kako sačuvati peršintijekom cijele godine, korisno je poznavati načine na koji ga možete zamrznuti jer ga nikad dovoljno, a vremena za brzi skok do dućana ponekad nedostaje.

Pokazat ćemo vam kroz tri načina kako jednostavno pohraniti peršin, a da pri tom sačuvate miris, aromu i nutritivna svojstva ovog divnog biljnog začina. Za bilo koji od ovih načina za pravilno pohraniti peršin bitno je da odvojite listove koji su zdravi, odnosno jednoliko zelene boje bez mrlja. Listove morate oprati i staviti ih da se suše na kuhinjskom papiru jer prije konzerviranja moraju biti u potpunosti suhi.

Prvi način – zamrzavanje 

Za pravilno pohraniti peršin je taj da kao što smo prethodno napomenuli odvojite zdrave listove, lagano ih operete i ostavite na kuhinjskoj krpi da se osuše. Zatim ih stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i pohranite u zamrzivač. Tako ćete imati uvijek spremne cijele listove peršina koji su odlični, recimo za juhe. Ako češće koristite sitno isjeckani peršin, najbolje ga je sačuvati u staklenoj boci u zamrzivaču, s tim da morate imati na umu da nakon što ga isjeckate morate ćete ga sušiti mnogo duže nego kada se peru cijeli listove, zbog esencijalnog ulja koje izlazi prilikom sjeckanja. Po potrebi ga izvadite iz zamrzivača i brzo izvucite količinu koja vam je potrebna te vratite bocu ili vrećicu u zamrzivač jer se listovi jako brzo odmrznu. Ovako pohranjen peršin iskoristite unutar 4 do 6 mjeseci.

Drugi način  – u ulju

Nakon što su se osušili isjeckani listovi peršina stavite peršin u steriliziranu staklenu bocu, dodate prstohvat soli na peršinpola boce (200 ml) peršina i napunite maslinovim ulje toliko da kompletno prekrije listove peršina. Bocu držite u hladnjaku, pazeći da svaki put nakon što uzmete koliko vam je potrebno listovi peršina u boci budu uvijek pokriveni maslinovim uljem. I za ovaj način je važno da su listovi dobro osušeni, da nema ni najsitnijih kapljica vode. U ovako pripremljen peršin možete dodati sitno nasjeckan luk čime ćete dobiti odličan premaz za meso ili pak za bruskete. Umjesto u bocu, ovu mješavinu možete uliti u kalupe za led te zamrznuti. Tako ćete imati uvijek pri ruci male doze peršinom aromatiziranog ulja koje možete koristiti za mnoge recepte.

Treći način – u soli

Pohranite peršin u soli, odnosno nakon što ste ga oprali, isjeckali i osušili, stavite ga u staklenu bocu sa soli u omjeru 2:1, odnosno na 100 g peršina stavite 50 g soli. U ovom slučaju ga ne trebate staviti u hladnjak, već ga je dovoljno dobro pokriti, te ostaviti na tamnom mjestu daleko od izvora topline.

osušeni peršinČetvrti način – Sušenje

A ako vam ni jedna od ovih metoda ne odgovara i preferirate suhe začine, peršin možete oprati i ostaviti da se suši nekoliko dana na suncu, a kada se osuši tako da se pod prstima raspada, stavite ga u staklenu bocu i koristite prema potrebi.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!