Što je?

Matičnjak (Melissa officinalis) je biljka s mirisom limuna koja potječe iz iste obitelji kao i metvica. Biljka je porijeklom iz Europe, sjeverne Afrike i zapadne Azije, ali uzgaja se širom svijeta.

Matičnjak se tradicionalno koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija, ali potencijalne blagodati tu ne prestaju. Pročitajte kako biste saznali više o mogućim ljekovitim moćima ove biljke.

 1. Može vam pomoći u ublažavanju stresa

Kaže se da matičnjak smiruje simptome stresa, pomaže vam da se opustite i pojača vaše raspoloženje.

Studija iz 2004. otkrila je da je uzimanje matičnjaka ublažilo negativne učinke raspoloženja laboratorijski izazvanog psihološkog stresa. Sudionici koji su uzimali matičnjak sami su izvijestili o povećanom osjećaju smirenosti i smanjenom osjećaju budnosti.

Iako je ovo bila dvostruko slijepa, s placebom kontrolirana studija, imala je mali uzorak od 18 ljudi. Za razradu ovih nalaza potrebna su daljnja istraživanja.

2. Može vam pomoći smanjiti anksioznost

Matičnjak se također može koristiti za smanjenje simptoma anksioznosti, poput nervoze i uzbudljivosti.

Istraživanje objavljeno 2014. godine ispitivalo je raspoloženje i kognitivne učinke hrane koja sadrži matičnjak. Dodatak je pomiješan u napitak i jogurt, zajedno s prirodnim ili umjetnim zaslađivačima. Sudionici obje skupine izvijestili su o pozitivnim učincima na različite aspekte raspoloženja, uključujući smanjenu razinu anksioznosti.

Iako ovo obećava, potrebno je više istraživanja kako bi se uistinu utvrdila njegova učinkovitost.

3. Može pojačati kognitivne funkcije

Ista studija iz 2014. također je proučavala učinke matičnjaka na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Od sudionika se tražilo da rade kognitivne zadatke koji uključuju pamćenje, matematiku i koncentraciju. Rezultati ovih računalnih zadataka sugeriraju da su sudionici koji su unosili matičnjak imali bolji učinak od onih koji to nisu učinili.

Iako su ovi sudionici doživjeli porast razine budnosti i performansi, umor je još uvijek moguć s vremenom. Kombiniranje matičnjaka s hranom također utječe na njegovu brzinu apsorpcije, što je moglo imati utjecaja na njegovu učinkovitost. Potrebna su dodatna istraživanja.

4. Može vam olakšati nesanicu i druge poremećaje spavanja

Kombinacija matičnjaka s valerijanom može pomoći u ublažavanju nemira i poremećaja spavanja poput nesanice.

Istraživači su u jednom istraživanju iz 2006. godine otkrili da su djeca koja su uzimala kombiniranu dozu doživjela poboljšanje simptoma od 70 do 80 posto. I istraživači i roditelji smatrali su matičnjak dobrim ili vrlo dobrim tretmanom. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi.

5. Može pomoći u liječenju herpesa

Čak i matičnjak možete lokalno primijeniti na prvi znak herpesa.

Sudionici studije iz 1999. nanosili su matičnjak ili placebo kremu na zahvaćeno područje četiri puta dnevno tijekom pet dana. Istraživači su otkrili da su sudionici koji su koristili kremu od matičnjaka imali manje simptoma i brže su zacijelili od onih koji to nisu učinili.

Istraživači su također sugerirali da upotreba kreme od matičnjaka može pomoći u produljenju intervala između izbijanja herpesnih upala. Potrebne su daljnje studije kako bi se proširio na ove nalaze.

6. Može vam pomoći ublažiti probavne smetnje

Ako imate česte bolove u trbuhu i nelagodu, matičnjak može pozitivno utjecati na vašu probavu.

Mala studija iz 2010. godine procijenila je učinke hladnog deserta koji sadrži matičnjak na funkcionalnu dispepsiju. Sudionici su jeli sorbet, sa ili bez biljke, nakon obroka. Iako su obje vrste slastica umanjile simptome i njihov intenzitet, desert koji je sadržavao matičnjak pojačao je ovaj učinak. Potrebno je više istraživanja.

7. Može pomoći u liječenju mučnine

S obzirom na potencijalni utjecaj na probavni sustav, matičnjak također može pomoći u ublažavanju osjećaja mučnine.

Pregled iz 2005. godine koji je procjenjivao rezultate nekoliko studija na matičnjaku pokazao je da je biljka korisna u liječenju gastrointestinalnih simptoma poput ovog. Iako je ovo obećavajući razvoj događaja, važno je prepoznati ograničenja studije.

Mnoga su istraživanja proučavala matičnjak koji se koristi zajedno s drugim biljem. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdila učinkovitost matičnjaka kada se koristi sam.

8. Može vam pomoći smanjiti menstrualne grčeve

Također postoje istraživanja koja sugeriraju da se matičnjak može koristiti za ublažavanje menstrualnih grčeva i predmenstrualnog sindroma (PMS).

Studija iz 2015. istraživala je učinak matičnjaka na smanjenje intenziteta grčeva u 100 srednjoškolki. Djevojke su tri uzastopna menstrualna ciklusa uzimale ili esenciju matičnjaka ili placebo. Intenzitet simptoma PMS-a analiziran je prije i jedan, dva i tri mjeseca nakon ispitivanja. Skupina koja je uzimala matičnjak izvijestila je o značajnom smanjenju simptoma. Za potvrdu ovih nalaza potrebna su daljnja istraživanja.

9. Može vam pomoći ublažiti bol u glavobolji

Matičnjak također može biti koristan u liječenju glavobolje, pogotovo ako se događa kao rezultat stresa. Njegova opuštajuća svojstva mogu vam pomoći da se opustite, oslobodite napetosti i opustite mišiće. Također je također da unošenje biljke može pomoći u otvaranju i opuštanju zategnutih krvnih žila, što može pridonijeti glavobolji.

10. Može pomoći u smanjenju boli u zubobolji

Svojstva ublažavanja boli matičnjaka mogu ga učiniti idealnim izborom za ublažavanje bolova od zubobolje. Osim što se oslanja na svoja opuštajuća svojstva, smatra se da ovaj kućni lijek cilja na upalu u tijelu. Za potvrđivanje ovih nalaza potrebno je više istraživanja.

Nuspojave i rizici

Matičnjak može izazvati sljedeće nuspojave:

 • glavobolju
 • bolno mokrenje
 • povećanu tjelesnu temperaturu
 • mučninu
 • povraćanje
 • bol u želucu
 • vrtoglavicu
 • teško disanje
 • iritaciju kože
 • alergijsku reakciju

Možda ćete moći smanjiti nuspojave, poput želučanih tegoba, unošenjem matičnjaka uz hranu. Također možete smanjiti rizik od nuspojava konzumiranjem manje od 2 grama matičnjaka dnevno.

Matičnjak se smije koristiti samo kratko vrijeme. Opće je pravilo uzeti jedan tjedan odmora nakon svaka tri tjedna korištenja. Matičnjak ne biste smjeli uzimati duže od četiri mjeseca bez odmora.

Prije upotrebe trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom ako uzimate:

 • lijekove za glaukom
 • lijekove za štitnjaču
 • barbiturate
 • sedative
 • lijekove koji utječu na serotonin

Također biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom prije upotrebe ako:

 • ste trudni
 • dojite
 • želite matičnjak primijeniti na novorođenče ili dijete mlađe od 12 godina
 • imate zakazanu operaciju

Donja linija

Matičnjak ne može zamijeniti nijedan plan liječenja koji odobri liječnik, ali može biti učinkovit komplementarni tretman. Razgovarajte sa svojim liječnikom o vašem pojedinačnom slučaju i potencijalnim koristima i rizicima.

Ako uzgajate vlastiti matičnjak ili koristite suho lišće za čaj, mali je rizik. Ali ako uzimate kapsule, prah ili druge komercijalno pripremljene dodatke ili ljekovito bilje, odaberite uglednu tvrtku. Uprava za hranu i lijekove ne nadzire biljke i dodatke, a možda postoje problemi s čistoćom, kvalitetom ili sigurnošću.

Ako počnete koristiti matičnjak, možda će vam biti korisno voditi dnevnik o svom iskustvu. Trebali biste zabilježiti sva poboljšanja koja primijetite ili nuspojave. Također može biti korisno pratiti koliko vremena uzimate matičnjak, uzetu količinu i način na koji ga unosite.

 

 

IZVOR: https://hr.ncmhcso.org/

SLIKA: https://pixabay.com/

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!