Recipe Tag: pesto

Zapeceni kruh s pestom s persina

Zapečeni kruh s pestom od peršina

Naše none i bake su smatrale da je grijeh bacati bilo kakvu hranu, a pogotovo kruh. Tako su nastali mnogi fini recepti sa starim kruhom koje mnoge od nas i danas rado pripremaju, te nas neodoljivo podsjeća na djetinjstvo. Od prženica (pohani kruh), toplih sendviča, raznih složenaca, krušnih mrvica i zapečenih kriški s raznim namazima

  By Nona

Pesto od persina

Pesto od peršina

Kada čujemo riječ pesto, zasigurno prvi recept na koji pomislimo je poznati talijanski umak od bosiljka. No kako većina poznatih tradicionalnih recepata ima mnogo varijanti, tako se i pesto danas priprema na mnoge načine i s različitim začinskim biljem i povrćem. Osim što možemo koristiti raznovrsno začinsko bilje za pripremu pesta, možemo koristiti i različite orašaste plodove.

  By Nona

njoki punjeni pestom

Njoki punjeni s pestom

Njoki su svakako jedan od ukusnijih odabira za ručak ili večeru, koje možete kombinirati s mnogim umacima ili ih jednostavno začiniti s malo ulja i dodati pokoji biljni začin. Njoke koje najčešće pripremamo su svakako oni od krumpira, no možete ih raditi i s ricottom, te uz dodatak drugih namirnica kako bi dobili obojene njoke poput umaka od rajčice za crvene njoke, špinata za zelene njoke, tikve za narančaste njoke ili recimo plavi krumpir (ljubičasti batat) za ljubičaste njoke.

  By Nona

pesto od mente

Pesto od mente

Svakako, kad se spomene riječ pesto, prvo što vam padne na pamet je poznati talijanski umak od bosiljka koji se dobiva gnječenjem listova bosiljka uz dodatak luka, pinjola i maslinovog ulja. No, naknadno su nastale mnoge varijante ovog umaka za čiju se pripremu koristi razno bilje, poput mente, peršina, rikole, pa i tikvice, sušene rajčice, patlidžani i drugi. Riječ pesto danas se veže uz način pripreme svježeg umaka u kombinaciji s maslinovim uljem i orašastim plodovima.

  By Nona

Pin It on Pinterest