Nonina Zdrava Kuhinja

Jabuke – malena riznica zdravlja!

21. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka. Tradiciju obilježavanja Dana jabuka na ovaj datum pokrenula je 1990. godine britanska organizacija Common Ground koja već godinama putem raznih projekata na maštovit način promiče povezanost zajednice s krajolikom koji je okružuje. Dan jabuka osmišljen je kako bi promovirao mnogobrojne sorte jabuka i niz pozitivnih učinaka koje to rajsko voće ima na naš organizam. S vremenom, mnogobrojne svjetske organizacije, škole, univerziteti prihvatile su objeručke tradiciju obilježavanja Dana jabuke. U Hrvatskoj se, doduše, taj dan obilježava 20. listopada, što je još uvijek nejasno kako se došlo do tog datuma.

Jabuka – zanimljive crtice koje možda niste znali

Jabuka, naime, pripada porodici ruža, jednako kao kruške i dunje. Osim što ima jako simboličko značenje, uživa veliku popularnost koja se prenosi i preko starih religijskih knjiga i mitologije. U svijetu postoji nekoliko tisuća sorti jabuka, nastale spontanim ili ciljanim križanjem. Kako biste probali sve vrste s tim da jedete jednu jabuku na dan, trebalo bi vam preko 20 godina :).

Danas ih možemo kupiti tijekom cijele godine, no prirodno sazrijevanje ploda kreće se od kolovoza do kraja listopada. Trajanje zdravog ploda je od mjesec dana do četiri mjeseca, ovisno o sorti, zahvaljujući visokim količinama organskih kiselina, te je preporučljivo držati ih u hladnjaku jer će na sobnoj temperaturi jabuke istrunuti čak 10 puta brže! Jabuka je voće zaista posebnog okusa, a u nizu sorti koje postoje, zaista možete pronaći onu koja odgovara baš vašem ukusu. Jabuke, osim što ih možemo jesti svježe za međuobrok, su odlične i za pripremu marmelada, kolača i torti, te mnogih umaka i u kombinaciji sa slanim jelima. Imaju niz pozitivnih učinaka na naš organizam, te kao i većina starih poslovica, tako i ona Jedna jabuka na dan, tjera doktora van  je sasvim utemeljena. Pročitajte koji su to pozitivni učinci redovne konzumacije jabuka na naše zdravlje:

Dakle, sretan vam Dan jabuka i uživajte i vi u jabukama uz neki od naših ukusnih recepata!