Nonina Zdrava Kuhinja

Zašto koristiti i kako napraviti eterično ulje od lavande

Lavanda je jedna od najljekovitijih mediteranskih biljaka. Karakteriziraju je prelijepi ljubičasti cvjetovi i intenzivan aromatični miris. Često je zovu i kraljicom Mediterana, te se u njenu čast organiziraju i mnogi festivali kao i turistički izleti u posjet predivnim poljima lavande, posebno u Francuskoj ili pak na otoku Hvaru, poznatim kao otok sunca i lavande. Njen naziv potječe od latinske riječi lavare što znači ‘oprati’, te vjerojatno dolazi od toga da se lavanda koristila u kupkama za opuštanje tijela i uma. Stari Egipćani su je koristili za mumificiranje tijela, a stari Rimljani za kupke, ali i za pripremu jela. Za vrijeme kada je Crna smrt ili kuga harala Europom u mnogim zemljama ljudi su nosili na odjeći buketić lavande jer su vjerovali kako sprječava zarazu. S obzirom na to da djeluje kao antiseptik i hrani kožu, koristi se za ublažavanje simptoma bolesti kože, osim što je možemo koristiti i za pripremu mnogih slatkih i slanih jela, kao osvježivač prostora, u ormaru za zaštitu odjeće od moljaca, u jastuku za dobar i opuštajuć san te za još mnogo toga.

Kako napraviti eterično ulje lavande

Umjesto bademovog ulja možete koristiti i maslinovo ulje, no aroma lavande će biti intenzivnija u bademovom ulju. Cvjetove lavande nemojte previše zgnječiti, već je dovoljno par puta lagano razbiti cvjetove tučkom. Želite li da vam ulje dugo traje, dodajte par kapi vitamina E koji možete pronaći u ljekarnama ili trgovinama zdrave prehrane.

Zašto i kako koristiti eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande je jedno od najcjenjenijih eteričnih ulja zbog niza povoljnih učinaka na naš organizam. Neki od načina kako i zašto ga koristiti: