Nonina Zdrava Kuhinja

Salata od hobotnice

Željana Tolj

Salata od hobotnice

 

Kad sam bila mlađa, hobotnica mi je bila jedna od najgorih stvari koje bi me mogle dočekati na tanjuru. Izgledala mi je strašno, svi ti pipci, neobična tekstura, da ne spominjem kad bih joj glavu pogledala. Na svu sreću, opametila sam se po tom pitanju (promijenio mi se ukus). Oduševljenje svih kojima bi se poslužila hobotnica pod pekom, bilo je posve suprotnom mojom odbojnošću prema njoj. Sjećam se kad sam jednom kao djevojčica bila s roditeljima pozvana na ručak kod prijatelja koji su nam najavili peku. Pripremila sam se na krumpire i neko fino meso, kad me tamo dočekala hobotnica. Kako ono kažu, ja jedem nju, jede ona mene. S godinama se na svu sreću, promijenio moj pogled na hranu. Danas ću u restoranu uvijek naručiti nešto što nikada dosad nisam probala, prije nego li neku poznatu namirnicu. Tako smo hobotnica i ja počele naše zajedničko putovanje koje još ni danas nije završilo. Iako je danas volim na sve načine, najdraža mi je kao salata. Salate nam uvijek dozvoljavaju preinake osnovnog recepta, u salate uvijek možete staviti nešto što jako volite, a možda se i ne nalazi u receptu. U ovom receptu ću vam pokušati ispričati moj način pripreme ove salate. Količinu namirnica je teško točno odrediti, ovdje bi se ipak trebalo primarno voditi osjećajem i svakako više puta kušati dok ne dobijete onaj okus koji sasvim zadovoljava.

Sastojci:

1 kg hobotnice

Lovor

2-3 kuhana krumpira

Ljubičasti luk

Masline

Kapari

Češnjak

Crvena paprika

Svježi peršin

Sol

Papar

Maslinovo ulje

Vinski ocat ( ili aceto balsamico)

 

Pa krenimo s pripremom.  Kad krenete sa čitanjem recepata za pripremu ove salate svugdje će vam pisati da je najbolje koristiti hobotnicu koja je ranije bila zamrznuta. To je istina. Bez obzira ako vam je dostupna i svježa hobotnica, stavite je u zamrzivač barem na jednu noć. Zamrzavanjem ćete postići da njeno meso bude savršeno mekano, a ne žilavo. Kada ste hobotnicu odmrznuli, stavite ju da se kuha u neposoljenu vodu barem 60 minuta, te dodajte i list, dva lovora. U vodu možete dodati pluteni čep, a kažu da nije loše ni ostaviti drvenu kuhaču u vodi dok se kuha. Sve u svrhu toga da nam hobotnica bude mekana. Kada je hobotnica kuhana, izvadite je iz vode i ocijedite.  Ja inače hobotnici ogulim kožu, ali naravno da to ovisi o vama. Tu su mišljenja podijeljena, ali meni je finija kad joj uklonim kožu. Tada hobotnicu narežete na kolutiće otprilike 1 cm širine.

Željana Tolj

Verzije priprema salate su bezbrojne. Najjednostavniji recepti kažu da ju je dovoljno začiniti maslinovim uljem i vinskim octom, uz samo dodatak kapara i maslina. Ja volim u svoju salatu staviti krumpir koji sam prethodno shuhala, ohladila pa narezala na male kockice. U zdjelu najprije dodam krumpir i hobotnicu. Dodam joj kapare, masline, ljubičasti luk, malo češnjaka. Volim kad se u salati nalazi i slatka paprika narezana na male komadiće. Naravno, sve ovisi o vama i sezoni u kojoj salatu pripremate. Ljeti joj dodajte cherry rajčice. Ono bez čega je salata od hobotnice nezamisliva je svježi peršin. Ako volite eksperimentirati sa začinima, dodajte joj malo kopra, vlasca, čak i limunske trave. Solite, paprite, začinite s vašim omiljenim začinom, ali što je najbitnije kušajte ju. Svi recepti ovog svijeta vam neće pomoći kad je u pitanju količina začina, postepeno dodavajte i dođite do idealnog omjera. Kad je dresing u pitanju, ako volite tradiciju igrajte na sigurno uz malo vinskog octa i maslinovo ulje. Ja sam vinski ocat zamijenila aceto balsamicom, kojeg sam izmiješala s maslinovim uljem i s malo limunovog soka. Kad sam je servirala, završila sam sve tako da sam dodala i malo kreme od aceta po vrhu, koju možete pronaći u svakom većem supermarketu.

Poslužite salatu, natočite si čašu vina i uživajte u zdravom obroku i dobroj kapljici.