Nonina Zdrava Kuhinja

Savršena hrana za mozak

Mozak je fascinantan. Znate li da na samo 2% ukupne tjelesne mase, koristi 20-25% energije i kisika, koje tijelo svakodnevno zahtijeva.

Mozak je dom za više od 100 milijardi živčanih stanica, od kojih je svaka pojedino povezana s bezbroj drugih i komunicira s njima. Mozak je tako važan da se u slučaju nedostatka hranjivih tvari, prvo ograničava opskrba svih drugih organa. Ipak je već dovoljna i minimalno smanjena opskrba da se umanji učinkovitost mozga. Zato pripazite čime hranite mozak.

Ekstremnu razliku čini što jedete i koje tvari dajete svojem mozgu. Prehrana utječe na mnogo više područja nego to većina nas zna.

Ako jedete puno brze hrane ili slatkiša, biti ćete debeli i lijeni. Ali tad i mozak pati jer ono što jedemo utječe na:

Što je dobro za mozak?

Ovdje otprilike možemo sažeti sve hranjive tvari koje mozak treba za funkcioniranje. To uključuje:

Kako bi vaš mozak i u starijoj dobi, dobro funkcionirao, posebno je važno da se izbjegnu faktori rizika. Tu su uključeni visoki krvni tlak, pretilost, dijabetes i nedostatak vježbanja. Od oksidativnog stresa možete se zaštiti uz pomoć fitokemikalija, vitamina itd.

Ovdje je popis namirnica koje su osobito dobre za mozak i pružaju mu sve ono što mu treba. Osobito je važna raznovrsnost.

IZVOR: https://www.vitalabo.hr/